Støjberg overvejer sin fremtid efter den 'største mistillidserklæring' fra sin egen formand

Inger Støjberg skal for Rigsretten, siger stort flertal. Men hun er selv uenig og skuffet.

Inger Støjberg (V) efter Venstres gruppemøde, hvor partiet har besluttet at stemme for at stille Inger Støjberg for en rigsret. Nu overvejer hun sin fremtid i partiet. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

"Uenig, skuffet, reflekterende".

Venstres afgående næstformand, Inger Støjberg, er alle tre ting, efter at hun her til formiddag trådte ud ad døren fra et gruppemøde i sit eget parti.

På mange måder et historisk gruppemøde, for Venstre har besluttet at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg for hendes rolle i udsendelsen af en ulovlig instruks tilbage i 2016. En instruks der ulovligt og undtagelsesfrit krævede, at alle unge asylpar blev adskilt uden invididuel vurdering.

- Jeg er lidt skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig. Men sådan er det, siger hun.

Ét ord udelod hun dog at bruge. Overrasket.

For overrasket var Inger Støjberg næppe, efter at Jakob Ellemann-Jensen mellem jul og nytår meldte ud, at Venstre var klar til at stemme for en rigsretssag mod hende, såfremt to uvildige advokater vurderede, der er grundlag for det. Det grundlag er der, vurderede advokaterne sidenhen.

Støjberg vender skråen lidt endnu

Siden er hun blevet spurgt, hvorvidt hun fortsætter som medlem af Venstre. Den beslutning er hun ikke nærmere efter dagens beslutning.

- Det er da en tid, hvor man reflekterer lidt over fremtiden. Det tror jeg, alle vil kunne forstå.

Er du på vej ud af Venstre?

- Som jeg har sagt tidligere, vender jeg lige skråen, men det er klart, det er en tid, hvor jeg reflekterer over fremtiden, siger Støjberg.

- Som jeg har sagt før, så dør man altså ikke af at komme for en rigsret. Men jeg ved præcis, at jeg har ikke givet nogen ulovlig ordre til nogen, siger hun.

Hvad siger du til Jakob Ellemann-Jensens argument om, at en rigsretssag vil kunne rense dig?

- Nu er det altså ikke sådan i Danmark, at vi fører retssager i Danmark for at rense folk, siger Støjberg.

Den tidligere næstformand erkender, at der er sket fejl i sagen.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Delt V-gruppe

Folketinget ventes at stemme om en rigsretssag den 1. og 3. februar. Her vil samtlige partier i rød blok samt Konservative, Venstre og Liberal Alliance stemme for en rigsretssag. Dermed er der et flertal for at udløse danmarkshistoriens sjette rigsretssag.

Sagen har allerede kostet Støjberg hendes post som næstformand, der bliver givet videre om ti dage, når Venstre på et ekstraordinært landsmøde vælger hendes afløser. Nu ser den ud til at koste hende en rigsretssag. Men måske overset er også, at sagen har skabt sprækker i Venstre.

Ifølge formand Jakob Ellemann-Jensen stemmer ni medlemmer imod en rigsretssag. Det betyder, at 32 V-medlemmer ventes at stemme for. Samtidig er forholdet mellem Venstre-formanden og den afgående næstformand mildt sagt dårligt.

- Den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand, er, at han har inviteret resten af folketinget til at rejse en rigsretssag, konkluderer Støjberg.

Hvad er en rigsretssag? Få svaret i videoen herunder.

Rettelse: Det er tidligere fremgået af faktaboksen om Folketingets sanktionsmuligheder mod ministre, at regeringen er udpeget af Folketinget. Det er ikke korrekt – regeringen og dens ministre udpeges formelt af Dronningen. Dronningen kan dog kun udpege en regering, som ikke har et flertal i Folketinget imod sig.