Udadtil interesserede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans ministerium sig ikke voldsomt for en sag om adskillelse af unge asylpar, der begyndte som et Facebook-opslag i Inger Støjbergs ministerium.
Indadtil var sagen imidlertid én anden, erkender tidligere departementschef Christian Kettel Thomsen i den såkaldte Instrukskommissionen, der undersøger udstedelsen af en ulovlig instruks om adskillelse af unge asylpar. En instruks udsendt af Udlændinge- og Integrationsministeriet den 10. februar.
Herfra gik der kun ganske få uger før sagen landede i e-mailindbakkerne hos ledende medarbejdere i Statsministeriet. Første gang godt tre uger efter.
- Men nok vigtigt, at han (Lars Løkke Rasmussen, red.) får at vide, at UIBM (Inger Støjberg, red.) har meldt hårdere ud end juraen kan holde til, skrev statsråd i Statsministeriet Tanja Franck til sine kollegaer efter at hun havde talt med folkene i Inger Støjbergs ministerium.
Den mail fik Christian Kettel Thomsen. Han tolker den sådan, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke skulle følge samme talelinjer som Inger Støjberg, hvis han skulle være på sikker grund.
- Han skal lade være med at sige det så uforbeholdent, som udlændinge- og integrationsministeren har gjort det i sin pressemeddelelse, forklarer Christian Kettel Thomsen om sin tolkning af mailen.
Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Skulle Statsministeriet gribe ind?
Sagen var den, at der i særlige tilfælde ville være undtagelser fra adskillelsen, lød meldingen opad i systemet. Mens Statsministeriet fik den besked, var operatørerne, - der skulle adskille parrene - stadig af den opfattelse, at alle parrene skulle skilles ad.
Meldingen opad til Statsministeriet er interessant, fordi Lars Løkke Rasmussen og Christian Kettel Thomsen kunne have en tilsynspligt, hvis de blev bekendt med, at der foregik noget ulovligt i Inger Støjbergs ministerium. Men Christian Kettel Thomsen reagerede ikke på mailen. I kommissionen forklarer han det med, at han ikke læste den som en advarsel om ulovligheder:
- Det var ikke så uforbeholdent. Det her er ikke en advarsel om, at der er en minister, der er i gang med at gøre noget, man ikke må, siger han.
- Der er vel en forventning om, at ministre i ministerier gør det, de siger, de gør,? spurgte kommissionens udspørger Lars Kjeldsen.
- Det er ikke første gang en minister har kommunikeret mere uforbeholdent, end embedsmændene har lagt op til. Jeg tror ikke, vi opfatter det her som, at okay – her har vi et juridisk problem, svarede Christian Kettel Thomsen.
Nøje fulgt af landets øverste embedsmand
Herefter fulgte Christian Kettel Thomsen sagen, viser det skriftlige spor i sagen. Han ringede eksempelvis til Uffe Toudal i 2016 og sagde: "din minister er godt nok meget i avisen". En normal måde at høre til livet i de underliggende ministerier, forklarede han.
- Jeg kan ikke huske, jeg har ringet op. Jeg har nok gjort det. Det var ikke ualmindeligt, svarede han.
Christian Kettel Thomsens hukommelse svigtede dermed på en række områder. Foruden overstående samtale kunne han ikke forklare, hvorfor han fik hele sagen tilsendt.
Det skete i december 2016, hvor hele sagen om adskillelse af asylparblev blev sendt over af udlændingeministeriets departementschef Uffe Toudal Pedersen, viser en mail fremvist i kommissionen. Det gættede Christian Kettel Thomsen dog på skete uopfordret.
Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.
Sagen bekymrede i Statsministeriet
Året efter - den 24. maj - og efter Ombudsmanden havde offentliggjort en særdeles kritisk redegørelse, skrev Christian Kettel Thomsen til sin minister.
"Hej Lars, jeg vil foreslå, at jeg kigger op på M.Borg (Marienborg, red.) inden KU (koordinationsudvalgsmøde, red.) på søndag. Så kan vi vende diverse udeståender.
Og jeg vil også gerne drøfte barnebrude. Jeg er bekymret over, at UIM..(udlændingeministeren, red.) ikke tager sagen seriøst, og at det ender hos dig."
- Vi ville nok gerne undgå, at det endte hos fx Folketingets Præsidium. Det var en bekymring. Det med at tage sagen seriøst, det relaterede sig til, hvordan man behandlede Folketinget.
Christian Kettel Thomsen forlod Instrukskommissionen her til eftermiddag kort efter klokken 15, ønskede han ikke at uddybe den bekymring, der havde været i Statsministeriet. Han havde sagt det, der skulle siges i kommissionen, svarede han.
Nu er det så op til Lars Løkke Rasmussen og forklare, hvorfor sagen skabte så stor bekymring i Statsministeriet. Det gør han efter planen om præcis to uger - den 17. september.