Støjberg forsvarer forlænget grænsekontrol: Tingene kan hurtigt ændre sig

Trods et lavt antal asylansøgere har regeringen forlænget den midlertidige grænsekontrol helt frem til november.

- Jeg oplever bestemt, at vi har lov og orden i Danmark, men det er netop også, fordi vi har grænsekontrol, siger Inger Støjberg. (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)

Når regeringen trods en hårdt presset politistyrke og et lavt asyltal i maj måned vælger at forlænge den midlertidige grænsekontrol indtil 12. november, skyldes det muligheden for, at tingene meget hurtigt kan ændre sig.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der har fået godkendt kontrollen af EU-Kommissionen og EU's ministerråd.

- Vi er altså i en situation, hvor tingene meget hurtigt kan ændre sig, så der kommer mange flere flygtninge og migranter til Danmark.

- Og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker et lavere asylansøgertal i Danmark. Derfor må vi gøre alt, hvad vi kan, og her er grænsekontrol en af mulighederne, siger hun.

Asyltallet for maj er det laveste siden maj 2012. Hvorfor er det så nødvendigt at opretholde grænsekontrol?

- Tingene kan meget hurtigt ændre sig. Vi kan se, at presset på grænsen til for eksempel Italien er stigende i øjeblikket. Og derfor kan tingene hurtigt ændre sig. Jeg ser det som en meget, meget vigtig opgave for mig og regeringen at sørge for, at vi holder et lavt asyltal i Danmark, og der er grænsekontrol en del af den løsning.

Støjberg: Politiet er presset

Men når asyltallet er så lavt, er det så ikke at skyde gråspurve med kanoner at holde fast i grænsekontrollen?

- Jeg mener, at det er helt nødvendigt at opretholde grænsekontrollen af den simple årsag, at tingene meget hurtigt kan ændre sig, så vi hurtigt kan se et meget større pres i forhold til antallet af asylansøgere til Danmark.

- Der er også stadig en stor andel af uregistrerede flygtninge og migranter i Tyskland. Nogle siger 200.000, nogle siger 400.000. Hvis de sætter sig i bevægelse mod Danmark, så kommer vi i en meget svær situation.

Hvorfor skal vi fortsætte med grænsekontrol, når politiet siger, at det presser dem voldsomt?

- Der er ingen tvivl om, at politiet presset, men når det er sagt, så har vi netop også sat Hjemmeværnet ind, så de skal aflaste politiet på grænsen. Det er en rigtig god og fornuftig løsning.

Da I indførte grænsekontrollen sagde I, at det også var for at opretholde lov og orden i Danmark. Føler I, at der ikke er lov og orden, nu når I har forlænget kontrollen?

- Jeg oplever bestemt, at vi har lov og orden i Danmark, men det er netop også, fordi vi har grænsekontrol. Man kan ikke bare rejse ind i Danmark og opholde sig her og så håbe på for eksempel at komme videre til Sverige.

- Vi skal jo huske på, at svenskerne har et transportøransvar, som betyder, at man ikke kan komme videre til Sverige, og det vil kunne sætte os i en situation, uden grænsekontrol, med ophobning af mennesker, der slet ikke har lyst til at være i Danmark, men gerne vil til Sverige. Det kan skabe uro og uorden i Danmark.

Resultat af grænsekontrollen

Resultat opgjort fra 4. januar til 1. juni 2016:

  • 900.178 personer er kontrolleret.

  • 1.394 personer er afvist eller nægtet indrejse.

  • 144 personer er blevet sigtet for menneskesmugling.

  • Der findes 15 grænseovergange til Tyskland, hvor politiet foretager stikprøvevis kontrol. Der er således ikke tale om en fuldstændig kontrol.

  • Fokus er primært på de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev og banegårdene i Padborg og Tønder samt færgehavnene i Rødby og Gedser. Andre overgange stikprøvekontrolleres flere gange i døgnet.