Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte i går, at han ville indlede drøftelser med den svenske regering om de mange flygtninge, der ikke ønsker at søge asyl i Danmark, men gerne vil videre til Sverige.
I øjeblikket foregår dialogen på embedsmands-niveau, og her er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke just optimistisk i forhold til at lande en aftale.
- Vi er fortsat i dialog med svenskerne, og det er klart, at det skal prøves, men det ser vanskeligt ud, siger hun.
Inger Støjberg oplyser, at der endnu ikke har været kontakt på politisk niveau mellem den danske og den svenske regering, men det kommer der nu.
Regel skal "brydes"
I en udtalelse oplyser det svenske justitsministerium til DR Nyheder, at Sverige overholder gældende regler om flygtninge, og at det bør Danmark også gøre.
Som reglerne er i dag, er Danmark forpligtet til at behandle de sager, hvor flygtninge når den danske grænse som det første land - også selv om flygtningene afviser at søge asyl i Danmark, men hellere vil til Sverige.
Desuden kan Sverige med god ret sende asylansøgere retur, der er registreret i Danmark. Afviser flygtninge stadig at søge asyl, skal de sendes retur til Tyskland, som de er rejst til Danmark fra.
Det er netop den regel, regeringen vil forsøge at "sløjfe" efter aftale med Sverige.
S: Løkke skal kontakte Löfven
Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener, at situationen er så alvorlig, at Lars Løkke Rasmussen bør mødes med den svenske statsminister, Stefan Löfven.
- Det er helt naturligt, at der i en så alvorlig og vigtig sag er kontakt mellem statsministrene. Der er brug for en afklaring på, hvad der skal ske med de flygtninge, der gerne vil til Sverige og ikke nødvendigvis vil blive i Danmark, siger Nicolai Wammen og fortsætter:
- De flygtninge, der er på vej igennem Danmark, og som har Sverige som mål, har krav på at få en afklaring på deres situation og få klar besked på, om deres sag skal behandles i Danmark eller i Sverige. Derfor er det helt naturligt at drøfte den her sag på højeste politiske niveau, siger han.