Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen undersøge Dong, oplyser de på deres hjemmeside.
Her beder de Rigsrevisionen om et notat, hvor de skal beskrive flere forhold af salget af Dong Energy A/S og den efterfølgende børsnotering.
Rigsrevision skal gøre rede for aktiesalg
Notatet skal laves på baggrund af allerede offentliggjorte dokumenter, skriver Statsrevisionen.
- Vi er blevet enige om at bede Rigsrevisionen om at udarbejde et notat, hvor man ikke medtager fortrolige oplysninger, og så må vi jo se om det, når det kommer om en måned, stemmer overens med det, vi ved i forvejen, eller om det ikke gør, siger formand for statsrevisorerne Peder Larsen fra SF.
Næstformand Henrik Thorup (DF) forklarer, at notatet skal være med til at afklare, om der er informationer, som ikke er blevet vendt og drejet tidligere.
- Det skal jo bruges til at afklare, om der har været problemer undervejs. Om der har været noget, som virkelig har betydning, og som man ikke har haft med i de 200 spørgsmål, som er blevet stillet i Folketinget, siger han.
Men også selv om det skulle vise sig, at der ikke har været problemer i salget af Dong, kan et notat stadig være brugbart, mener Klaus Frandsen, statsrevisor fra de Radikale.
- Det kan jo sagtens være, at det ender med, at der ikke er sket noget formelt kritisabelt, men at vi stadigvæk er i en situation, hvor vi kan lære noget fremadrettet i forhold til, hvordan den danske stat skal håndtere sine aktiver, siger Klaus Frandsen.
Nye oplysninger i sagen
Tidligere på ugen kom der nye oplysninger i sagen, da mediet Føljeton bragte oplysninger om, at Goldman Sachs før købet af andelen i Dong Energy fik indblik i en plan, der kunne få selskabets værdi til at stige med 50 milliarder kroner på få år.
Disse oplysninger kan være nogen, som Rigsrevisionen måske vil interessere sig i og grave yderligere i, mener Lars Barfod, statsrevisor for de Konservative:
- Som statsrevisorer skal vi holde os lidt tilbage, da vi jo ikke skal intervenere i beslutninger og konklusioner, som Folketinget har draget. Nu får vi den gennemgang fra Rigsrevisionen, som viser, hvad der er op og ned, hvad processen har været, og om noget ikke har været tilstrækkeligt fremme og skal graves mere i, siger han.
Rigsrevisionen skal ikke afgøre pris
Derudover vil Statsrevisorerne også have en redegørelse for, hvilken rolle ledelsen af Dong og Finansministeriet har spillet i forbindelse med at værdiansættelsen og aktiesalget af Dong.
Rigsrevisionen skal også beskrive i notatet, hvilket udbytte, der har været i forbindelse med at en del af Dong Energy blev solgt til Goldman Sachs.
Rigsrevisionen skal dog ikke afgøre, om Dong er solgt til den rigtige pris eller ej.
- Det skal indeholde nogle af de økonomiske nøgletal, men samtidig må man gøre opmærksom på, at Rigsrevisionen ikke er i stand til at afgøre, om det er den rigtige pris eller ej, for det har de simpelthen ikke den fornødne indsigt til, siger Peder Larsen.
Pressemeddelelsen kommer efter, at Statsrevisorerne i dag holdt møde, hvor salget af Dong blandt andet var på dagsordenen.
Statsrevisorerne skriver i pressemeddelelsen, at Rigsrevisionens undersøgelse skal have fokus på forhold, der ikke tidligere har været belyst i afdækningen af salget af statens ejerdele i Dong Energy.
Danmarkshistoriens største børsnotering:
- •
I 2014 godkendte Folketingets Finansudvalg, at Dong Energy kunne få et kapitalindskud - et af kapitaltilskudene var særligt omdiskuteret, da det kom fra den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs.
- •
I september 2015 besluttede et politisk flertal så, at Dong Energy skulle på Børsen inden for 18 måneder.
- •
Børsnoteringen af den danske energigigant Dong skete den 9. juni og var Danmarkshistoriens største. Efterfølgende var der stor efterspørgsel på aktierne.