Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes i dag med Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.
Frokosten er statsministerens første møde med EU-toppen siden nej'et ved folkeafstemningen i Danmark 3. december.
- Statsminister får mulighed for at gøre klart, at selvom det blev et nej, så er det ikke et nej til dansk deltagelse i EU's politisamarbejde Europol, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg.
Der kan også være andre andre samarbejder - for eksempel når det gælder efterretninger - hvor Lars Løkke Rasmussen får chancen til at lufte muligheder for dansk deltagelse og se, hvordan Juncker og Tusk reagerer.
EU-toppen har hidtil forholdt sig tavs, når det gælder Danmarks muligheder for fortsat at deltage i Europol. Og statsministeren skal ikke forvente det store gennembrud i dag.
I Bruxelles opfatter man usikkerheden om dansk medlemskab af politisamarbejdet som "et selvskabt problem", som står langt nede på EU's dagsorden, forklarer Ole Ryborg.
Man er for eksempel langt mere optaget af Storbritanniens krav om en ny aftale før en kommende folkeafstemning om EU-medlemskabet - og den kan blive en hindring for Danmark.
- Briterne kigger meget nøje på, hvilke aftaler Danmark kan få. Derfor er der en del tanker i Bruxelles om, at det måske er smart at vente med Danmark, indtil man ved, hvad man vil gøre med Storbritannien, siger Ole Ryborg.
Hvad er Europol?
- •
Europol er et fælleseuropæisk politisamarbejde.
- •
På mere simpelt dansk betyder det, at politistyrkerne i de 28 EU-lande samarbejder om at fange forbrydere, der bevæger sig på tværs af EU's grænser.
- •
Det drejer sig for eksempel om tyvebander, narkotikasmugling, internetkriminalitet og meget andet.