Statsministeren i debat med Messerschmidt: Det er ikke at piske folk, at man skal sætte en ære i at gå på arbejde

Hvis alle vil arbejde mindre, mens kravene til velfærdssamfundet stiger, så falder det fra hinanden ifølge statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) under dagens spørgetime i folketingssalen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke noget imod at være lyseslukkeren, når det kommer til diskussionen om, hvorvidt danskerne skal arbejde mere eller mindre.

Det gjorde hun klart under dagens spørgetime i Folketingssalen - den første af slagsen efter valget.

- Jeg må være ærlig at sige – og nu begynder jeg at lægge mig ud med endnu flere: Hvis alle gerne vil arbejde mindre, og kravene til velfærdssamfundet bliver ved med at stige, så hænger det ganske enkelt ikke sammen.

Derfor mener hun, at vi skal tænke anderledes.

- Den skandinaviske velfærdsmodel bygger grundlæggende på arbejde og beskæftigelse, hvor vi sætter en ære i at forsørge os selv, har fritidsjobs så snart som muligt som ung, arbejder ved siden af under uddannelse, hvor både mænd og kvinder går på arbejde, og man bliver ved så længe som muligt, lød budskabet fra Mette Frederiksen.

Udtalelsen kom efter et spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, som blandt andet vil vide, om statsministeren ville give danskere i 50'erne og 60'erne mulighed for færre arbejdsdage.

For stadig flere danskere lægger til side for at kunne pensionere sig selv før pensionsalderen, lød det fra Morten Messerschmidt under eftermiddagens debat.

Han henviste til tal, der har været fremme i medierne, som viser, at der i 2022 var 34.000 danskere over 60 år, som forlod arbejdsmarkedet før deres pensionsalder og levede af deres egen pensionsopsparing.

For ti år siden lå det tal på 21.000.

- Det giver et billede af, at danskere i 50'erne og 60'erne begynder at vægte familie- og fritidslivet meget højt. De vil gerne forringe deres købekraft op gennem de produktive år for til gengæld at have noget mere familieliv og fritid, sagde DF-formanden.

Under debatten mellem DF-formanden og statsministeren konstaterede Mette Frederiksen ironisk, at Morten Messerschmidt var ved at pensionere hende. Se klippet her:

Statsministeren: Det kommer med en pris

Morten Messerschmidt foreslår en fire dages arbejdsuge eller et retskrav på en to eller tre dages arbejdsuge fem år før pensionsalderen for at gøre det mindre hårdt og mere attraktivt at blive på arbejdsmarkedet.

Og idéen med, at danskere i 50'erne og 60'erne skal kunne se sig selv arbejde helt indtil pensionsalderen eller måske endda længere, vil Mette Frederiksen som udgangspunkt gerne være med til at diskutere.

- Men hvis det bider sig fast, at alt handler om, at vi skal arbejde mindre, så kommer det med en pris.

- Så må folk ædrueligt være med i en diskussion om, hvad vi så ikke skal bruge penge på i det her samfund, fastslog statsministeren.

Ifølge Morten Messerschmidt kan statsministeren dog ikke forhindre, at folk trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, hvis de har pengene til det.

- Jeg går ikke ud fra, at statsministeren vil ekspropriere folks pensionsopsparinger og sige, at de ikke må udbetales før tid? Det ville være et ret radikalt synspunkt, lød det.

Derfor handler det for DF-formanden om at skabe et arbejdsmarked, hvor danskerne gerne vil blive indtil pensionsalderen og ikke føler trang til at hæve deres pensionsopsparing frem for at piske dem til at blive i arbejde.

Men det er ikke at piske danskerne, at man skal sætte en ære i at gå på arbejde og forsørge sig selv, mener Mette Frederiksen.

- For mig er det ikke en straf at gå på arbejde. Det er hele fundamentet, hvorpå vores samfund står, at vi går på arbejde og sætter en ære i at gøre det.

- Det er ikke noget, vi er pisket til. Vi vil gerne gå på arbejde og forsørge os selv.

- Hvis ikke vi går på arbejde og betaler skat, så er der ikke nogen ordentlig kræftbehandling, og det ønsker vi jo. Så vi skal virkelig holde fast i at sætte en ære i at gå på arbejde.