Ud fra en sundhedsfaglig vurdering, kan det ikke anbefales at åbne caféer, restauranter, højskoler og efterskoler.
Sådan lyder det fra Statens Serum Instituts faglige direktør, Kåre Mølbak, i et notat til partilederne, som DR Nyheder har fået indsigt i. Netop nu forhandler regeringen og partilederne om, hvad der skal indgå i genåbningens første fase.
- Ud fra en realistisk vurdering af danskernes adfærd i fællesskaber vil det på nuværende tidspunkt ikke anbefales ud fra en sundhedsfaglig vurdering at gå så langt som til at åbne for café og restaurationslivet samt højskoler, efterskoler og den del af fritidslivet der er baseret på større fællesskaber, hvor mennesker kommer i tæt kontakt, skriver Kåre Mølbak i notatet.
Notatet indeholder modeller, der viser smittetrykket i forskellige scenarier for en større genåbning af Danmark i fase 1 end den oprindelige.
Modellerne viser grundscenariet, hvor skoler og institutioner genåber. Oveni det er der lagt de forskellige scenarier og regnet på, hvor stor påvirkningen vil være på antallet af indlagte.
Umiddelbart ser det ud fra modelberegningerne ud til, at sundhedsvæsenet vil kunne håndtere et større smittetryk. Det skal dog understreges, at man ifølge SSI's ekspertrapport ikke lægger de forskellige kombinationer ovenpå hinanden som 'legoklodser' for at regne på effekten af at kombinere dem.
Kåre Mølbak er dog bekymret for, at der er for mange ubekendte forbundet med danskernes adfærdsændring, såfremt eksempelvis caféer og restauranter skulle blive åbnet.
Risiko for overoptimisme
Kåre Mølbak skriver i notatet, at fysisk afstand er det afgørende for at forebygge smitten - og at jo flere lempelser, der indføres, desto større usikkerhed er der i beregningerne.
- Samtidig ses det, at jo flere lempelser der indføres, desto større variation og usikkerhed kommer der i beregningerne, især når der ses frem i tiden til juni og juli, lyder det.
Blandt andet beskriver det, at der er risiko for sådaldt superspredning ved begivenheder relateret til fritids- og foreningsliv, efterskoler og højskoler. Det har heller ikke været muligt for SSI at lave en beregning for idræts- og foreningslivet.
Han er samtidig bekymret for, at danskernes adfærd har ændret sig hen over påsken, og at yderligere åbning af samfundet - som for eksempel ved åbning af cafeer og restauranter, vil få den fysiske afstand mellem danskerne til blive mindre.
- De psykologiske effekter i form af mulig overoptimisme, der kan være forbundet med at åbne café- og restaurantliv, indgår ikke i beregningerne.
- Der kan rejses tvivl om, hvorvidt det er muligt at åbne disse virksomheder samtidig med, at der realistisk set holdes afstand, skriver Kåre Mølbak.
Samtidig er flere af de butikker og virksomheder, der frivilligt er lukket ned som følge af coronasituationen, ved at åbne eller genoptage deres aktiviteter, skriver han.
Den faglige direktør lægger samtidig vægt på, at man som læser af rapporten ikke kun ser på middelværdier og gennemsnitlige smittetal. Der er nemlig stor variation og usikkerhed omkring estimaterne.
Frisører og tandlæger kan genåbne
Modsat caféer og restauranter, efterskoler og højskoler, så er det sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne eksempelvis frisører, massører og fysioterapeuter, de såkaldte liberale erhverv.
Venstre, De Radikale og De Konservative har derefter meldt ud, at de vil stille krav til, at de liberale erhverv kan genåbne.
Ifølge dagens beregninger fra SSI regner man med, at der med en genåbning af de liberale erhverv vil komme 13.500 personer mere på arbejde. Det vil være personer, der har tæt og hyppig kundekontakt.