De Radikale slår fast: Vil ikke støtte en regering, der arbejder på et modtagecenter i Rwanda

Samtidig gør partiets leder Sofie Carsten Nielsen det klart, at hvis partiet bliver nødt til at stille et mistillidsvotum, får de blå statsministerkandidater en forlomme.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, vil ikke støtte en regering, der arbejder videre med at etablere et asylcenter i Rwanda, efter et valg. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Først kunne De Radikale ikke støtte en regering, der realiserer planerne om et asylcenter i Rwanda. Så kunne de ikke støtte en regering, der blot arbejder mod et sådant center.

Men for partiets leder Sofie Carsten Nielsen har det hele tiden været det samme.

Det slår hun nu fast i et interview med P1's Slotsholmen.

- Vi kan ikke lade en regering komme til, som fortsætter på det (arbejdet med at oprette et asylcenter i Rwanda, red.).

For Sofie Carsten Nielsen "lå det helt logisk" i det, partiet har sagt fra starten, da de meldte ud, at de ikke kan støtte en regering, som opretter et asylcenter i Rwanda.

- Men jeg vil gerne understrege, at det er det, vi mener, siger hun.

Flere folketingsmedlemmer har meldt ud

Henover weekenden har Politiken spurgt partiets folketingsmedlemmer til selvsamme. De beskriver, hvordan De Radikale har "skærpet linjen".

Politiken henviser til et citat, som partiets udlændingeordfører, Kathrine Olldag, har givet til Jyllands-Posten, hvor hun siger:

- Vi har sagt, at det, det handler om, at det er realisering af projektet - når det begynder at blive til virkelighed. Så dét er helt klart, når der konkret flyttes asylansøgere ned til Rwanda. Det er det, vi definerer som en realisering af projektet.

Men i et svar til Politiken på Twitter skriver partiets Zenia Stampe, der er ordfører for kultur, medier, miljø og landbrug, at: "Det betyder, at vi efter et valg ikke kan støtte eller deltage i en regering, der fortsætter med at arbejde for et modtagecenter i Rwanda eller andre steder for den sags skyld".

Noget, som partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, senere bekræftede over for Politiken.

- Vi vil selvfølgelig ikke bringe en ny regering til verden, som vil arbejde med en politik, vi vil vælte den på, skrev han til avisen.

Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, siger til Politiken, at Rwanda-løsningen er et brud på regeringen og støttepartiernes forståelsespapir fra 2019, fordi man ifølge partiet ikke overholder menneskerettighederne, og at der ikke er international tilslutning til projektet. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

'Det er da klogt sagt'

Men efter en lettere forvirring understreger den med flest stjerner på skulderen i partiet - politisk leder Sofie Carsten Nielsen - altså den pointe, som både Zenia Stampe og Andreas Steenberg er kommet med.

- Det er da klogt sagt af Andreas Steenberg. Vi mener præcis det, som understreges dér, siger hun i Slotsholmen.

Så det handler om, at alene det, at en regering arbejder for det, er nok til at sige, at I ikke kan støtte den?

- Hvis vi har mandater til at være med i et nyt flertal, så er det klart, at så skal der forhandles på grundlaget for en sådan regering. Og der er det jo klart, at det ikke kan stå åbent, om det arbejde skal fortsætte, svarer Sofie Carsten Nielsen.

Det er ikke længe siden, at Udenrigsministeriet sendte en pressemeddelelse ud om, at regeringen har oprettet et kontor i Rwanda, hvor der skal sidde to ansatte.

Samtidig sagde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S), at han regner med, at der kan være en aftale om et asylcenter i Rwanda på plads inden for et år.

Og i fredags - 9. september - mødtes Dybvad og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) med Rwandas udenrigsminister, Vincent Biruta, og landets flygtningeminister, Marie Solange Kayisire, hvor parterne underskrev en fælles erklæring om at gå videre med arbejdet om at flytte behandling af asylsager til det afrikanske land.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) besøger Busanza Model Village i Rwanda, der huser familier fra blandt andet Kigalis største slum Bannyahe. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

'Så må man finde nogle andre'

Kontoret i Rwanda mener Sofie Carsten Nielsen og De Radikale ikke, at man behøver droppe. "Diplomatiske forbindelser og gode aftaler" kan være godt.

Men et asylcenter:

- Det kan vi simpelthen ikke lægge mandater til. Så må man finde nogle andre at lave aftalen med. Så må man finde nogle andre at danne regering med eller få som parlamentarisk grundlag. Det er meget enkelt.

Derfor mener hun heller ikke, at det er muligt at pege på en regering efter et valg, som vil arbejde videre på det, som de er klar til at vælte en regering på.

Men I kunne jo også have trukket stikket på regeringen, fordi de arbejder på det nu?

- Ja, men det er svært helt at blive klog på, hvad det egentlig er, der bliver arbejdet på, og om det nogensinde bliver til noget. Men nu har vi gjort det klart, hvad der kan ske på radikale mandater efter et valg.

En eventuel forlomme til Pape og Ellemann

Som det ser ud lige nu, skal der udskrives valg inden 4. oktober, ellers stiller De Radikale et mistillidsvotum til den Socialdemokratiske etpartiregering.

Det var deres konsekvens af den sønderlemmende kritik, som Minkkommissionen kom med af regeringen og en lang række topembedsmænd.

Og skulle det ske, at det når så langt, at partiet er nødt til at stille et mistillidsvotum, som de formelt først kan 6. oktober, så ser det anderledes ud i forhold til at pege på Socialdemokratiets Mette Frederiksen som statsminister igen efter et valg.

- Hvis det kommer dertil, at vi skal udtrykke mistillid til Mette Frederiksen, så bliver det svært, siger Sofie Carsten Nielsen.

Svært i forhold til at bakke hende op igen?

- Ja.

Så kommer du ikke til at pege på hende igen?

- Det bliver meget meget svært, hvis vi skal udtrykke mistillid, det er klart.

Hvorfor det?

- Hvis man lige har udtrykt mistillid, så bliver det svært at pege på hende lige bagefter.

Så hvis vi når dertil, så har hun dårligere chancer for, at I peger på hende efter et valg?

- Lige præcis.

Er det udelukket, at I peger på hende?

- Så kommer vi det vist ikke nærmere.

Men hvis I udtrykker mistillid til hende, så har Pape og Ellemann større chance for at få jeres mandater efter et valg?

- Det, synes jeg, lyder rigtigt.

Tror du, det kommer dertil?

- Nej. Det kan jeg slet ikke se er i nogens interesse.

Både Venstres Mads Fuglede og Konservative Folkepartis Marcus Knuth afviser at skrinlægge arbejdet om at etablere et modtagecenter i Rwanda efter et kommende folketingsvalg. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

V og K vil også arbejde videre med Rwanda

Dog ser den løsning heller ikke ud til at blive helt let for De Radikale. For hverken Venstre eller Konservative vil skrinlægge arbejdet med et modtagecenter i Rwanda eller et andet land uden for Europa, hvis de borgerlige partier får regeringsmagten efter et kommende folketingsvalg.

- Det første vi vil gøre, det er at kigge ned i, hvad der reelt er af muligheder i forhold til at etablere et modtagecenter i Rwanda. Og hvis der er det, så vil vi arbejde videre på det, uagtet hvad De Radikale siger, lyder det fra Konservatives udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Han understreger, at partiet er skeptisk overfor at lande en aftale med Rwanda, men at man som udgangspunkt synes, at det er 'en god idé' at lave et asylcenter uden for Europa.

- Vi arbejder jo på en ren blå regering, og derfor går vi ikke så meget op i Radikales Venstres krav, siger Marcus Knuth.

I Venstre er man også positiv overfor idéen om at lave et asylcenter uden for de europæriske grænser.

- Et modtagecenter uden for Europa det har vi ikke tænkt os at modarbejde, siger Mads Fuglede, der er udlændingeordfører i Venstre, der heller ikke mener, at en aftale med Rwanda er realistisk. Men partiet vil ikke imødekomme De Radikales krav om at skrinlægge projektet.

- Hvis der kommer en blå regering, så vil vi undersøge muligheden for at lave et modtagecenter uden for Europa. Vi vil selvølgelig se på de samtaler, der har været på Rwanda og se, om det er noget, vi kan arbejde videre med. Og vi vil også kigge på andre lande.

- Radikale Venstre dikterer ikke Venstres udlændingepolitik, siger Mads Fuglede.

Du kan lyttet til hele Slotsholmen via linket herunder.