Manglen på praktiserende læger i Danmark er så alvorlig, at Socialdemokratiet nu vil tage et drastisk middel i brug.
Fremover skal nyuddannede læger tvinges til i et halvt år at arbejde i en almen praksis i de landsdele, hvor flest danskere mangler en praktiserende læge, lyder det i et nyt sundhedsudspil.
- Vi har en alvorlig mangel på praktiserende læger, blandt andet i nogle af vores landdistrikter, og det er uholdbart, siger partiformand Mette Frederiksen (S).
- En praktiserende læge er vores indgang til sundhedsvæsnet, og så kan vi som politikere ikke blive ved at stå på mål for, at rigtig mange danskere ikke har en praktiserende læge, siger hun.
Penge fra økonomisk råderum
Ifølge tal fra Sundhedsministeriet er antallet af danskere, der ikke er tilknyttet en praktiserende læge, steget markant i de seneste år. I 2015 gjaldt det knap 40.000, mens tallet for i år indtil videre er på 105.000.
- Når vi er så optagede af, at man skal kunne bo i alle dele af Danmark, så er adgangen til praktiserende læger helt afgørende. Det kommer så til at betyde, at nogle læger må give et bidrag til at sikre lægedækningen i hele landet, siger Mette Frederiksen.
Så I vil tvinge unge læger lige derhen, hvor der på tidspunktet for nyuddannelse er mangel på praktiserende læger?
- Sagen er, at vi ikke kan få landet til at hænge sammen, hvis ikke vi har dommere, politibetjente, ambulancefolk og praktiserende læger i hele landet, siger S-formanden.
Socialdemokratiet har tidligere foreslået at ansætte 1.000 nye sygeplejesker og at oprette en række nye nærhospitaler.
Ifølge Mette Frederiksen koster partiets samlede sundhedsudspil en milliard kroner om året, og de fleste penge skal komme fra det såkaldte økonomiske råderum.
- Der er et økonomisk råderum i de år, der kommer. Det vil vi blandt andet bruge på at styrke vores sundhedsvæsen. Og så foreslår vi også, at arbejdsgivere skal betale en længere periode, hvis medarbejdere bliver sygemeldte og går på sygedagpenge, siger Mette Frederiksen.
Yngre Læger i chok
Hos organisationen Yngre Læger er formand Camilla Rathcke "chokeret" over forslaget fra Socialdemokratiet.
- Det er visionsløst og ikke særlig fremsynet. Jeg er overrasket over, at Socialdemokratiet vil se sig selv som moderne og problemorienterede, og så kommer de med sådan et forslag, siger hun.
- Det hører fortiden til at forsøge at tvinge folk rundt i landet. Og det er sørgeligt at sige til borgerne, at vi kan godt tilbyde dig en læge, men ikke en, der har lyst til at være her, siger Camilla Rathcke.
Yngre Læger foreslår i stedet, at man laver flere forløb, hvor man kan uddanne sig til at blive speciallæge i almen medicin og derigennem få folk med interesse i specialet til at blive praktiserende læger.
- For jeg er selvfølgelig også bekymret for, at en tvangsregel kan hindre, at nogen bliver specialister hurtigt i andre specialer, siger Camilla Rathcke.
Men skriger det ikke netop på et forslag som det socialdemokratiske, når man kigger på, hvor mange danskere der mangler en praktiserende læge i øjeblikket?
- Nej, det synes jeg ikke, det gør. Det skriger selvfølgelig på, at der kommer løsninger. Og på den lange bane er det, at vi får flere speciallæger i almen medicin, som kan blive praktiserende læger, siger Camilla Rathcke.
Socialdemokratiet foreslår også at afskaffe den såkaldte 6-årsregel, der indebærer, at yngre læger i dag maksimalt har seks år, fra de starter i den kliniske basisuddannelse, den tidligere turnusordning, til de skal have påbegyndt deres hoveduddannelse til speciallæge.
- Det lyder rigtig, rigtig dejligt, men det er ikke særlig fremsynet at afskaffe tvang ved at sætte ny tvang i stedet. Så er vi lige vidt, siger Camilla Rathcke.
For at afhjælpe manglen på praktiserende læger forslog regeringen i juni blandt andet at øge videreuddannelsesforløbene i almen medicin med 30 pladser både i 2019 og 2020.
Socialdemokratiet fremlægger deres samlede sundhedsudspil fredag.