Socialdemokratiet vil stoppe automatisk stigning i folkepensionsalderen

Når folkepensionsalderen rammer 70 år, skal der findes en ny model, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Socialdemokratiet og Mette Frederiksen gør klar til at gå til valg på et opgør med velfærdsforliget fra 2006. (Foto: © Jeremias Gonzalez, Associated Press)

Artiklen er opdateret med citater og video, efter Mette Frederiksen gav interview i TV Avisen klokken 21.

Tidligere fremgik det, at SF er med i velfærdsforliget, men det er nu rettet, eftersom partiet ikke er det.

Med en opsigtsvækkende melding i Berlingske skyder statsminister Mette Frederiksen (S) for alvor den politiske sæson i gang.

Står det til statsministeren og Socialdemokratiet skal det nemlig være slut med, at pensionsalderen automatisk stiger, i takt med at danskerne lever længere.

- Vi synes, det er rigtigt at sige – i god tid før næste valg – at det er sidste gang, vi stemmer for, at man automatisk forhøjer pensionsalderen, siger hun til DR.

Dermed gør Socialdemokratiet klar til at gå til valg på et opgør med velfærdsforliget fra 2006.

Med forliget aftalte et bredt politisk flertal, at folkepensionsalderen skal stige, når danskernes levealder stiger.

- Alle partier bliver nødt til at forholde sig til det, at alle danskere har brug for en god seniortilværelse.

- Min opgave som Socialdemokratiets formand er at passe på alle dem, der ikke har råd til at gå på pension, når de har lyst, siger Mette Frederiksen.

Se hele interviewet fra TV Avisen klokken 21 med Mette Frederiksen her:

Automatikken skal ændres

Næste år vil Folketinget beslutte, at pensionsalderen sættes op til 70 år for danskere født efter 1. januar 1971. Det vil sige, at de 70 år vil være gældende fra 2040.

Med den automatiske stigning er der lagt op til, at folkepensionsalderen gradvist skal stige, så den for eksempel i 2070 ville være 74 år. Hvis altså danskerne fortsætter med at leve længere og længere.

Det er den automatik, som Socialdemokratiet vil have ændret.

- Den grundlæggende idé om, at når vi lever længere, så arbejder vi også længere, den er fin, men der bliver nødt til at være noget mere social balance og i virkeligheden også sund fornuft i det her, siger statsministeren.

Partiet vil til næste år stemme for forhøjelsen til 70 år, men derefter skal aftalen genforhandles, og der skal findes en ny model, hvis det står til Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan en ny model for danskernes pensionsalder skal være.

- Vi skal finde en anden måde at gøre det på, der tager hensyn til, at arbejdslivet er forskelligt, og at rigtig mange danskere er glade for at gå på arbejde.

- Men selvfølgelig skal der også være gode år, når man har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, til børnebørn, aktivitet og liv. Og den balance ønsker vi at holde fast i.

En udfordring for samfundsøkonomien

Den stigende pensions- og efterlønsalder er af afgørende betydning for dansk økonomi. Den sikrer mange milliarder i statskassen, fordi folk arbejder flere år, så de betaler mere i skat og først får folkepension senere.

Aftalen fik tilbage i 2006 netop navnet velfærdsforliget, fordi gevinsten var flere penge til velfærd.

Du kan høre daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sætte nogle ord på aftalen her:

Så det vil være en stor udfordring for samfundsøkonomien, hvis man bare stopper med at lade pensionsalderen stige, og derfor ønsker Mette Frederiksen at lave en ny model.

- Det er rigtig, rigtig godt, at vi lavede den her aftale for 20 år siden, og det er en af grundene til, at vi har en stærk velfærdsøkonomi, og vi kan blive ved med at fremtidssikre vores velfærdssamfund. Men selvfølgelig er der en øvre grænse for, hvor lang tid folk kan arbejde, men også hvor lang tid skal arbejde.

Vil ikke melde en øvre grænse

De seneste år har der været tiltagende politisk uro om den knap 20 år gamle aftale. Dansk Folkeparti, som er med i aftalen, har skabt tvivl om deres fortsatte opbakning til aftalen. Også SF har været ude at foreslå at stoppe stigningen.

Og Socialdemokratiets melding er altså ingen garanti for, at pensionsalderen ikke stiger fremover.

Hvorfor melder du ikke bare en øvre grænse ud, så folk ved, hvad de har at forholde sig til?

- Det var det samme, I sagde, da vi forslog en ret til tidlig pension. Så fik Socialdemokratiet mulighed for at danne regeringen og har gennemført Arne-pensionen. Vi gør i virkeligheden det samme nu.

Socialdemokratiet vil nu snakke med de andre politiske partier, der er med i aftalen, om, hvordan man gør det på en økonomisk forsvarlig måde, siger statsministeren.

- Vi kan godt have en mindre stigning i pensionsalderen, end den aftale fra 2006 lægger op til, uden at sætte holdbarheden i dansk økonomi over styr, siger Mette Frederiksen.