Socialdemokratiet vil sætte 20 milliarder skattekroner i klimafond

20 milliarder danske skattekroner skal medvirke til at løse de globale problemer, som klimakrisen og den voksende verdensbefolkning skaber.

Jens Joel, Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Christian Rabjerg Madsen præsenterer S-udspillet "Danmark skal igen være en grøn stormagt - en klima- og miljøpolitik der samler Danmark". (Foto: © MICHAEL DROST-HAN SEN, Scanpix)

Danmark skal igen være en grøn stormagt.

Sådan lyder overskriften på Socialdemokratiets nye klima- og energiudspil, der giver buddet på, hvordan Danmark kan være med til at løse de globale udfordringer, som klimakrisen og den voksende verdensbefolkning skaber.

- Det er vigtigt for os socialdemokrater, at vi bliver ved med at løse opgaverne kollektivt i fællesskab, og at vi bevarer den danske grønne førertrøje, siger partiformand Mette Frederiksen ved præsentationen af udspillet.

Oppositionspartiet vil først og fremmest oprette en "grøn fremtidsfond", som Danmark skal spytte 20 milliarder kroner i. Pengene skal gå til investeringer i "banebrydende grønne projekter", som kan modvirke klimaforandringerne og sikre en mere bæredygtig anvendelse af klodens ressourcer.

Fonden skal være statsligt ejet, men agere internationalt og operere politisk uafhængigt og på markedsvilkår, hvor den med tiden forventes at generere et afkast, der helt eller delvist udbetales som udbytte. Det statslige kapitalindskud er derfor en finansiel transaktion, der ikke påvirker den offentlige saldo, forklarer Dan Jørgensen på pressemødet:

- Historisk store og monumentale udfordringer kræver også historisk store investeringer.

- Det er en fond, som vil have en størrelse, som vil give genlyd ude i verden og gøre en forskel i forhold til at udvikle nye teknologier, tilføjer han.

Fonden skal rette sine investeringer mod projekter, som ellers bliver vurderet for risikable af traditionelle investorer. Det er Socialdemokratiets håb, at andre lande vil følge trop, så FN's verdensmål kan blive realiseret.

Konkret får fonden til opgave at støtte udviklingen af de nye teknologier og virksomheder, der kan give svaret på fire verdensomspændende udfordringer:

1. Hvordan kan verdens energibehov dækkes af vedvarende energiløsninger?

2. Hvordan kan vi lagre og konvertere den grønne energi?

3. Hvordan skaffer vi rent vand til en voksende verdensbefolkning?

4. Hvordan kan vi brødføde hele klodens befolkning på en mere bæredygtig måde?

Pant på flere typer plastikflasker

Klimafonden er langt fra det eneste initiativ i Socialdemokratiets udspil.

Oppositionspartiet vil også sætte pant på flere typer af plastikflasker som eksempelvis saftflasker, juiceflasker og proteinflasker, som i dag ikke har pantmærker.

For yderligere at nedbringe danskernes forbrug af plastik vil partiet sætte en ressourceafgift på flaskevand af plastik, forhøje afgifterne på plastik-bæreposer og forbyde butikker at udlevere plastikposer med hank gratis.

Socialdemokratiet opsætter også et mål om en halv million grønne biler i 2030. Det skal blandt andet ske ved at forlænge den særligt lave elafgift ved opladning og udskyde indfasningen af registreringsafgiften på elbiler.

Socialdemokratiet vil også oprette tre nye havvindmølleparker frem mod 2030 med i alt 2500 til 3000 MW ny havvind.

Regeringen meddelte i slutningen af april, at den vil bygge en af verdens største havvindmølleparker mellem 2024 og 2027. Parken vil forøge produktionen af strøm fra havvind med cirka en tredjedel, lyder vurderingen.

Regeringen fremlagde sit energiudspil, "Energi til et grønt Danmark", den 26. april. Ud over havvindmølleparken lægger regeringen op til at gøre danskernes elregning billigere. Regeringen vil sænke prisen med 25 øre per kilowatt-time, så den lander på 66 øre.