Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil tvinge skilsmisseforældre i rådgivning

Par med børn skal tvinges til mindst en times rådgivning hos det offentlige, når de bliver skilt, mener S og DF.

- Hvis vi skal passe bedre på børnene, så er det nødvendigt at gøre den her rådgivning obligatorisk, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S). (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2017) (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Alt for mange børn kommer i klemme, når forældrene bliver skilt. Derfor skal alle forældre senest tre måneder efter en skilsmisse tvinges til at deltage i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige.

Sådan lyder et nyt forslag fra Socialdemokratiet i forbindelse med de igangværende forhandlinger om en ny skilsmisselov. Rådgivningen skal handle om, hvordan forældrene bedst tager vare på børnene efter en skilsmisse.

- Vi vil gerne have, at børn kommer mere nænsomt igennem skilsmisser, end det er tilfældet i dag. Hvis vi skal passe bedre på børnene, så er det nødvendigt at gøre den her rådgivning obligatorisk. Det er ikke alle skilsmisseforældre, der kan overskue, at de kan have brug for den her hjælp, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, socialordfører for Socialdemokratiet.

Henter inspiration fra Norge

Hvorfor skal det være tvungen rådgivning. Mange forældre kan vel godt selv håndtere at passe på deres børn i forbindelse med en skilsmisse?

- Fordi vi skal passe bedre på børnene. De er meget sårbare i en skilsmissesituation. Uanset om forældrene er i en konflikt eller ej, så er det en stor sorg for børnene. Og børnene kan godt have behov for, at forældrene bliver sat ned og får mulighed for at tale med en fagperson – uanset om forældrene ikke selv kan se behovet.

- Så kan det da godt være, at nogle forældre synes, at det er spild af tid, men det overlever man nok, hvis en masse børn får en mere nænsom skilsmisse, end de ellers ville have haft, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der har hentet inspiration til forslaget fra Norge, hvor det i mange år har været obligatorisk med en samtale for alle skilsmissepar med børn.

Socialdemokratiet har ikke lagt sig fast på, hvad sanktionen skal være, hvis den ene eller begge forældre udebliver fra rådgivningen.

- I Norge opfattes det som et velfærdsgode på linje med sundhedsplejerske og folkeskole, så jeg forstår egentlig ikke, at journalister har så travlt med at bruge ordet tvang. Vi taler sjældent om tvungen folkeskole - selvom der jo sådan set er undervisningstvang. Mon dog der bliver behov for store, kradsbørstige sanktioner. Det tror jeg ikke, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Blandet modtagelse

Forslaget bakkes op af Dansk Folkeparti.

- Et program, som forældre skal gennemgå efter en skilsmisse, vil være med til at sikre, at børnene kommer bedst muligt igennem en skilsmisse, siger socialordfører for Dansk Folkeparti, Karin Nødgaard, der også lægger vægt på, at skilsmisseforældrene ikke kan sige nej til rådgivning fra det offentlige.

- Hvis det er fuldstændig frit om forældrene vil deltage eller ej, så er der måske mange, der ikke orker, siger Karin Nødgaard.

Derimod er regeringspartiet Venstre lodret imod forslaget, fastslår partiets socialordfører Carl Holst.

- Det er både Venstre og regeringen imod. Det er lige lovlig meget statslig indblanding. Vi taler om voksne mennesker, og nogle skilsmisser er altså uproblematiske. De skal ikke påduttes tvungen skilsmisserådgivning. Der må være grænser for, hvad staten skal blande sig i, siger Carl Holst.

Socialminister Mai Mercado (K) ønsker dog ikke at stille op til interview eller oplyse, hvad regeringen mener om S-forslaget. I et skriftligt citat udtaler hun:

- Jeg er glad for, at vi er kommet i gang med at forhandle igen. Der er god fremdrift, nu forhandler vi i forhandlingslokalet og jeg er optimistisk i forhold til at lande en aftale.

Ikke parterapi

Skilsmisseparret behøver dog ikke nødvendigvis at komme til møde samtidig, fastslår Pernille Rosenkrantz-Theil om sit forslag.

- Der vil være nogle forældre, hvor det vil være uhensigtsmæssigt, at de sidder ved det samme bord, siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger, at der ikke er tale om parterapi, hvor et af formålene er, at parret bliver sammen.

- Jeg har overhovedet ikke nogen holdning til om voksne mennesker skal være sammen med hinanden eller ej. Vores eneste hensyn med det her forslag er, at børnene kommer mere nænsomt igennem skilsmisser, siger hun.

Forhandlingerne om en ny skilsmisselov fortsætter i Socialministeriet i eftermiddag. Der er ikke nogen deadline for, hvornår partierne skal blive enige om en ny skilsmisselov.

Du kan høre meget mere om forslaget i radioprogrammet Slotsholmen torsdag kl. 09 på P1.