Socialdemokraterne til Løkke: Kom nu på banen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen må melde sig ind i kampen efter svensk afvisning af særaftale om flygtninge, lyder det fra Socialdemokraterne.

En stor gruppe flygtninge og migranter, der mandag ankom til Rødby på Lolland, går mod nord - angiveligt med et ønske om at søge asyl i Sverige. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Med et klart svensk nej til en særaftale om de flygtninge, der opholder sig i Danmark, men gerne vil videre til Sverige, må statsminister Lars Løkke Rasmussen for alvor træde i karakter.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, der undrer sig over, at den danske regering lagde op til at lave en aftale med svenskerne, når det på forhånd lignede en dødfødt idé.

- Reglerne er jo, som de er, så det forløb er kommet bag på mig. Det er underligt, at man i sådan en situation bygger hele sin plan på at få en aftale svenskerne, som man kunne have sagt sig selv ikke kunne lade sig gøre. Det er kritisabelt, siger Dan Jørgensen.

Men har du en bedre plan?

- Man skal følge de regler, der er. De er direkte beskrevet i Dublin-forordningen. Og det gør vi, det har jeg ikke noget at udsætte på. Derudover skal der laves fælles europæiske løsninger. Der foregår forhandlinger lige nu, og jeg håber, at den danske regering er med i de forhandlinger. Hvis Løkke er det, så skylder han os at sige, hvad Danmarks plan er, siger Dan Jørgensen.

S vil have modtagecentre

Hvad skal vi stille op med dem, der vil til Sverige?

- Der er et helt klart regelsæt. Det handler om at finde en balance, hvor man selvfølgelig følger reglerne og også får sorteret de mennesker, sådan at fattigdomsflygtninge sendes tilbage, og de andre sager behandles. Dem, der ikke ønsker at søge asyl i Danmark og er her illegalt, kan sendes tilbage til Tyskland, siger Dan Jørgensen.

EU-Kommissionen fremlægger i dag et forslag om en fælles fordelingsnøgle for de massive flygtningestrømme i EU. Socialdemokraterne holder dog fast i, at Danmark selv skal bestemme sin flygtninge- og asylpolitik, men ser gerne, at en række lande tager et større ansvar.

- Vi skal også have lavet nogle velfungerende modtagecentre, hvor vi får sorteret flygtninge i to grupper - fattigdomsflygtninge og reelle flygtninge, siger Dan Jørgensen.

DF efterlyser stramninger

Også Dansk Folkeparti opfordrer Venstre-regeringen til at komme på banen.

- Jeg går ikke ud fra, at et parti, der førte valgkamp på at begrænse tilstrømningen, nu pludselig vil kapitulere i forhold til de udfordringer, vi står overfor, og som blandt andet er et resultat af en uansvarlig tysk asylpolitik, siger Martin Henriksen, der også er formand for Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, til Ritzau:

- Opfordringen herfra er, at regeringen fremlægger nye forslag til stramninger af asylpolitikken, siger han.

V: Vi kommer til at tage flere

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser, at regeringen ikke har en plan. Han mener, at Danmark i den grad har taget dets andel af flygtninge, som er kommet hertil.

- Vi skal fremadrettet lægge pres på de central-og østeuropæiske lande, det er helt nødvendigt, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen erkender samtidig, at Danmark ikke er færdig med at modtage flygtninge.

- Vi bliver nødt til at tage flere, men vi ønsker ikke et EU-kvotesystem. Politikken fastlægges i Danmark, men vi kommer til at se flere mennesker, der kommer hertil, men det er efter beslutninger, der træffes i Danmark. Derudover er det nødvendigt, at Europa står sammen om det her, siger han.