Artiklen er opdateret klokken 09.50 med sundhedsminister Magnus Heunickes (S) udtalelser om SF's genåbningsforslag.
SF's formand Pia Olsen Dyhr gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark. SF vil allerede om halvanden uge, den 1. marts, have alle folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen.
- Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage, siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.
Hvad får dig til at stille de her krav nu?
- Når vi kan se, at smitten falder, så skal det danske samfund også langsomt genåbne. Vi skal jo ikke holde Danmark lukket for evigt. Jeg tror, at vi i marts vil kunne se en mulighed for mere genåbning.
Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op allerede fra den 1. marts.
SF's genåbningskrav er dog betinget af, at smitten ikke løber løbsk de næste par uger. Og at genåbningen sker kontrolleret og med øget brug af test.
Den 8. februar startede genåbningen med, at de mindste elever fra 0. til 4. klasse kom tilbage i skole. Og den 1. marts skal de ældste elever fra 5. klasse og opefter også have lov at vende tilbage til skolebænken for at undgå mistrivsel, mener Pia Olsen Dyhr.
- Jeg tror, alle børn har brug for at komme tilbage i skole. Og det bliver vi nødt til at gøre gradvist og klogt. Derfor foreslår vi små hold i folkeskolen. Hvor nogle måske kan komme ind om formiddagen. Nogle om eftermiddagen. Men så de kommer tilbage i deres normale kredsløb. Det har vi brug for, hvis de her børn ikke skal gå ned med flaget, siger Pia Olsen Dyhr.
Vil teste skolebørn
Samtidig spiller øget brug af test en central rolle for SF: Forældrene skal opfordres til at lade deres børn teste med halspodning på et testcenter en gang om ugen.
- Vi synes, at forældrene skal sørge for, at deres børn bliver testet med pcr-test og gøre det løbende. Det er en opfordring, men det er ikke et krav. Det må være op til forældrene at sørge for, at få børnene testet, og det skal ikke foregå på skolerne, siger Pia Olsen Dyhr.
Derudover vil SF-formanden også lade højskoler og efterskoler slå dørene op igen den 1. marts under kontrollerede former.
- Men selvfølgelig i lukkede kredsløb og under forudsætning af, at alle elever testes hyppigt. Det skal være et krav til efterskoleleverne, at hvis de skal have lov at komme tilbage til efterskolen, så er de nødt til at lade sig teste, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer, at hvis der efterfølgende måtte være højskoler og efterskoler, som oplever en genopblussen af smitte, så skal de pågældende hurtigt lukkes ned.
Butikker skal genåbne
Et centralt element i SF's genåbningskrav er, at ’mindre butikker’ også skal have lov til at genåbne den 1. marts. Præcis hvad ’mindre butikker’ dækker over, har SF ikke lagt sig fast på endnu. Men det står klart, at det ikke inkluderer storcentre og stormagasiner.
- Det kan for eksempel være den lokale frisørsalon. Det kunne også være den lokale VVS’er eller malerbutik, hvor folk jo i dag går ud og køber det i de store supermarkeder. Der mener jeg godt, vi kan åbne op, men selvfølgelig under forudsætning af, at der stadig er afstandskrav, krav om hygiejne og test af medarbejderne. For ellers kan det ikke lade sig gøre.
Er det frivillig test af de ansatte?
- Jeg synes, at det private erhvervsliv i samme grad, som vi kræver det i den offentlige sektor, også skal teste deres medarbejdere. Der skal stilles krav om det, så vi holder smitten nede, siger Pia Olsen Dyhr, der mener, butiksmedarbejderne skal testes ugentligt.
Hun uddyber, hvordan hun forestiller sig en afgrænsning af, hvilke butikker der skal have lov at åbne 1. marts:
- Der er tale om de mindre butikker, og det handler selvfølgelig både om omsætning, men også størrelsen af butikken. Jeg synes godt, vi kan åbne op for nogle af dem. For i øjeblikket oplever de en unfair konkurrence i forhold til, at supermarkedet kan sælge de samme produkter, men godt kan holde åbent, fordi de sælger dagligvarer.
Endelig er SF-formanden klar til at give de kommuner, der har de laveste smittetal, mulighed for at åbne endnu mere op.
- Hvis der er en kommune, hvor der virkelig er styr på smitten, så kunne det for eksempel være, at man åbnede for, at børn og unge her kan komme til fritidsaktiviteter eller andet i stigende grad, siger hun.
Med de her krav om genåbning forlader du den enighed, der hidtil har været i rød blok om nedlukningen af landet. Hvorfor gør du det?
- SF har stået bag nedlukningen af landet, og det gør vi sådan set stadigvæk, men vi må sige, at når smitten falder, så må vi jo som alle andre sige, at så er der måske en chance for, at vi kan åbne mere op. Og det her er vores bud på, hvor vi skal starte, siger Pia Olsen Dyhr.
Er du villig til at tage ansvaret på dig, hvis en sådan genåbning fører til, at smitten blusser kraftigt op igen?
- SF har hele tiden taget ansvar. Det kommer vi også til at gøre fortsat. Men det er også tiden til at snakke om, hvad der skal genåbne. Det synes jeg faktisk er ved at være nu, siger hun.
Heunicke: Vi regner på genåbning lige nu
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger her til formiddag i et interview med DR Radioavisen, at han håber, der kan blive plads til genåbning 1. marts.
Lige nu sidder de sundhedsfaglige eksperter og regner på de samme forslag, som dem SF nu kommer med, lyder det fra ministeren.
- Der er ingen tvivl om, at den genåbning vi får plads til i den her epidemi bliver kombineret med målrettet testning. Og de elementer, som SF nævner, der er præcis de elementer, der bliver regnet på og lavet scenarier på.
- Enten landsdækkende eller regionale, lokale genåbninger. Og jeg håber ligesom SF, og nok alle andre, at der blive plads til en genåbning 1. marts. Men vi har ikke de resultater endnu.
Bliver det så alle skoleeleverne, der kan vende tilbage? Og hvad med butikkerne. Vil det kun være de små?
- Vi afventer nu de beregninger, som vores eksperter sidder og kigger på. Noget bliver nok landsdækkende, og noget bliver nok regionalt. Men vi er nødt til at respektere, at der skal være plads til det under epidemien. Så derfor kan jeg ikke sige i dag, hvad det er, for jeg har ikke fået de beregninger endnu.
- De (sundhedsfaglige eksperter, red.) sidder og regner på det. Men de er nødt til at afvente effekten af genåbningen af 0. til 4. klasse, før de kan sige, hvad er der så plads til i næste etape.
Hvilke områder vil du selv prioritere højest?
- Jeg vil pege på det, som den faglige referencegruppe med samfundseksperter har indstillet sammen med virologer og økonomer, nemlig de store klasser og udendørs idræt og kulturliv og detailhandel. Og det er præcis det, der regnes på nu her.
Magnus Heunicke siger, at alle Folketingets partier bliver inddraget i arbejdet i næste uge.
Enhedslisten maner til forsigtighed
I rød blok mener Enhedslistens nye frontfigur, Mai Villadsen, at SF burde være mere forsigtig frem for at foreslå en 'relativt stor genåbning´ allerede 1. marts.
- Der er ingen tvivl om, at vi alle sammen ønsker at åbne, så snart det er forsvarligt. Men jeg synes, det er meget risikabelt og vil ikke selv sætte en dato på endnu, inden vi har nogle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Vi må ikke sætte alt det, vi har åbnet i fællesskab, over styr, siger Mai Villadsen.
Hun peger specifikt på stigningen i den britiske mutation som en advarselslampe, der bør mane til større forsigtighed i forhold til en genåbning allerede 1. marts.
Jubel i blå blok
I blå blok får SF-formandens udmelding derimod pæne ord med på vejen.
- Det er rigtig godt, at SF kommer med på vognen her og taler varmt for en genåbning. Den nedlukning, vi har i øjeblikket, har nogle menneskelige og økonomiske konsekvenser, og hvis ikke vi ser på mulighederne frem for begrænsningerne, så kan konsekvenserne ved nedlukningen blive større end konsekvenserne ved corona, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at statsmisteren bør tage spørgsmålet om genåbning 'langt mere seriøst' som følge af SF's udmelding.
- Endelig! Endelig langt om længe er der et flertal i Folketinget for, at vi kan få åbnet op igen. Mette Frederiksen må med det samme få indkaldt partilederne, så vi kan få drøftet det her i fællesskab. Hun bliver nødt til at lytte til et flertal i Folketinget, vi er jo for søren da stadig et demokrati i Danmark, siger Kristian Thulesen Dahl.
Både Venstre-formanden og DF-formanden peger ligesom Pia Olsen Dyhr på, at skolebørnene skal tilbage for at undgå øget mistrivsel. Og at genåbningen skal ske kontrolleret og ved øget brug af test.
Og endelig deler de SF-formandens holdning om, at de mindre butikker skal have lov at åbne igen for at imødegå den ulige konkurrence, der er i øjeblikket, fordi eksempelvis Bilka frit kan sælge tøj og andre varer, som detailbutikkerne i øjeblikket er forhindret i.
- Statsministeren bør konstatere, at et flertal i Folketinget ønsker en større grad af genåbning. Det behøver vi sådan set ikke nogen stor forhandling om, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Hvor tæt er vi på en genåbning af Danmark? Ask Rostrup tager debatten med de fire partiledere i Spørg Borgen på DR1 kl. 21:25 eller på DR TV.