SF og DF er 'skeptisk' og 'bekymret' for færre offentligt ansatte til flere ældre i 2025-plan

På trods af et stigende antal ældre lægger regeringen i 2025-planen ikke op til flere offentligt ansatte. SF er bekymrede, mens Venstre afviser.

I regeringens 2025-plan afsættes der blandt andet 22 milliarder til mere velfærd frem mod 2025, men ifølge planen så vil antallet af offentligt ansatte ligge på omtrent samme niveau som i dag. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2014 (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Det er urealistisk, når regeringen i deres 2025-plan lægger op til, at omtrent det samme antal offentligt ansatte som i dag i 2025 vil skulle tage sig af en voksende befolkning - og op mod 200.000 flere ældre over 75 år.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr:

- Det her må være en tilståelsessag fra regeringen, for det vil betyde, at vi får en forringet velfærd.

I regeringens 2025-plan afsættes der blandt andet 22 milliarder til mere velfærd frem mod 2025, men ifølge planen så vil antallet af offentligt ansatte ligge på omtrent samme niveau som i dag.

Og det sker samtidig med, at der blandt andet bliver næsten 200.000 flere ældre over 75 år.

Dertil kommer, at de offentlige ansattes samlede andel af den samlede beskæftigelse står til at falde. Det betyder blandt andet, at flere af de offentlige tjenesteydelser, der skal udføres i velfærdssamfundet, skal laves af private aktører.

Det skriver regeringen i sin publikation om 2025-planen.

Gennem de sidste år er antallet af offentligt ansatte faldet. Hvor antallet toppede i 2010, så er det faldet med S-R-SF-regeringen og Venstre-regeringen lægger altså ikke op til, at der skal være flere offentligt ansatte.

Men SF's formand mener ikke, at at man sidestille de to regeringsperioders antal af offentligt ansatte:

- Vi sad i regering lige efter en økonomisk krise, hvor alle skulle holde for. Det er ikke situationen lige nu, og derfor synes jeg, det er det forkerte at spare på, siger Pia Olsen Dyhr.

DF er skeptiske - Venstre afviser

Også regeringen eget støtteparti - Dansk Folkeparti - er 'skeptiske' overfor, at der bliver flere ældre men samme antal personer i den offentlige sektor til at tage sig af dem.

- Vi vil sådan set gerne have den velfærd, som vi har i dag, og på lige ældreområdet mener vi, at vi i fremtiden får brug for flere varme hænder, siger finansordfører René Christensen, der dog advarer mod at opgøre velfærd i antallet af offentligt ansatte.

Imens frygter Pia Olsen Dyhr, at regerings planer om at lade flere af de offentlige tjenesteydelser blive udført af private aktører, vil betyde store serviceforringelser for borgerne:

- Vi har jo set, hvad der er sket, når der er private hænder indover i blandt andet plejesektoreren. Flere kommuner har valgt at privatisere ældreplejen og er kommet voldsomt i klemme, når virksomhederne ikke har kunnet levere servicen, eller de er gået konkurs. Og i sidste ende er det borgerne, der kommer i problemer. Og det frygter jeg, at vi vil komme til at se mere af, siger hun.

Men den bekymring maner Venstres finansordfører Jacob Jensen til jorden:

- Vi har gennem årtier haft privat praktiskerende læger og ambulancekørsel, som tager sig af vigtige opgaver i et sammenspil med den offentlige sektor, og det synes jeg, at vi skal fortsætte med.

Han mener heller ikke, at der er grund til hverken bekymring eller skepsis overfor planerne om status qvo i antallet af offentligt ansatte:

- Vi afsætter netop 22 milliarder til at løfte opgaven med blandt andet et stigende antal ældre. Og det er jo svært at sige, hvor mange offentligt ansatte i hoveder, der skal til. Det afhænger jo også af, hvordan kommuner forvalter den her opgave. Om de ansætter folk eller udvikler smartere arbejdsgange i sektoren. Og det skal vi jo ikke styre fra Christiansborg, siger finansordføreren.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1269370956446759