Genoptjeningsperioden på dagpenge skal halveres fra et helt til et halvt år.
Sådan lyder det nu fra SFs formand, Pia Olsen Dyhr, forud for SFs ekstraordinære landsmøde i weekenden.
Hun henviser til den nyeste optælling lavet af a-kasserne og AK-Samvirke, som viser, at næsten 34.000 ledige mistede dagpengene i 2013.
- Det kan være svært for de mennesker at få et arbejde i en længere periode, men hvis de tager et vikariat i et halvt år, så har de genoptjent nok til dagpenge igen. Det er de mennesker, vi skal øge sikkerhedsnettet under, siger Pia Olsen Dyhr.
SF foreslår derudover at gøre den midlertidige arbejdsmarkedsydelse permanent, så arbejdsløse er sikret en ydelse i tre år. Ydelsen det sidste år svarer dog til kontakthjælp, men uden ægtefælle- og formueafhængighed.
Som det er nu nedsættes perioden, man kan være på midlertidig arbejdsmarkedsydelse, fra et år til tre fjerdedele af et år fra 2015.
Vil hjælpe 2.000 personer om året
Med forslaget om genoptjeningsret vil antallet af personer, der mister retten til dagpenge, ifølge SFs beregninger blive reduceret med 2.000 hvert år, fra omkring 6.000 til 4.000 personer.
- Det er vigtigt, så man har en forsikring om, at selvom man tager et korttidsjob, så har man en mulighed for at komme tilbage på dagpenge. Det er noget af det, der ellers afholder folk for at tage et job, fordi de er bange for deres økonomiske situation, siger Pia Olsen Dyhr.
Hvorfor foreslår I det først nu, efter I er trådt ud af regeringen?
- Det gør vi, fordi vi står overfor en dagpengekommission, der skal kigge på det her. Derudover skal vi også forhandle en finanslov til sommer, og der vil et af vores krav være at sætte genoptjeningsretten ned til et halvt år, siger hun.
S: Det er et spændende forslag
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn, kalder SFs dagpengeudspil for spændende, men slår fast, at forslaget hører hjemme i snakken om en ny dagpengereform til næste år.
- Vi kan ikke bakke op om forslaget nu. Vi har nedsat et udvalg til at kigge på hele dagpengereformen, og først når det kommer med et udspil i 2015, og regeringen er kommet med sit udspil, starter alle forhandlingerne, siger han og slår fast:
- Det ville jo være dumt og mærkeligt at tage tingene på forskud, inden vi skal forhandle dem, og derfor afventer vi. Hvis SF vil tage det til afstemning nu, så stemmer vi selvfølgelig nej.
Dagpengereformen blev gennemført i 2010 af VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale. Det blev dengang skønnet, at 4.000 menneske ville miste retten til dagpenge om året som en konsekvens af reformen.