SF: Indsatte skal have adgang til internet i fængslet

Indsatte i åbne fængsler skal have adgang til internettet, mener SF. Men det krænker ofrene, mener DF.

Karina Lorenzen, SF, foreslår at indsatte i landets åbne fængsler får adgang til at bruge internettet, så de kan søge bolig, job og lære at bruge eksempelvis nem-id. (Foto: © Colourbox)

Sidder man i et åbent fængsel, skal man have adgang til internettet.

Sådan lyder et forslag fra Karina Lorenzen, retsordfører i SF og formand for Folketingets retsudvalg.

Pseudo-samfund

- Vi lever i et samfund, hvor mere foregår digitalt. Og de indsatte er koblet af. De kan ikke udfylde formularer, indberette skat og mange ved ikke, hvordan man bruger NemID, siger hun.

Når de indsatte er på udgang fra de åbne fængsler, har de adgang til internettet. Derfor mener Karina Lorenzen også, at det skal gælde inden for fængslernes mure:

- Jeg kan ikke se, hvorfor man skal skabe en særlig pseudo-verden i fængslerne, siger Karina Lorenzen.

Krænkelse for ofrene

Hos Dansk Folkeparti mener man derimod, at det vil være en krænkelse for ofrene, hvis indsatte får adgang til internettet.

- Hvis man kan præcis de samme ting i fængslet, er der ikke meget straf i det, siger Dennis Flydtkjær, Dansk Folkeparti, der også er medlem af Folketingets retsudvalg.

Han mener ikke, at livet i fængslet skal være alt for komfortabelt. Og derfor er han kritisk over for forslaget.

- Det skal ikke være en luksus at sidde i fængsel. De indsatte skal ikke have adgang til internettet, hvor de kan sidde og chatte med vennerne, siger Dennis Flydtkjær.

Han mener, der skal være forskel på livet i og uden for fængslet.

- Man skal være isoleret fra omverdenen i fængslet for at mærke, at man har gjort noget forkert.

Forberedes til verden uden for

Karina Lorenzen forestiller sig, at man overvåger de indsattes adfærd på internettet, så det bruges til det rigtige. For eksempel til at søge job eller bolig.

- Vi står med en samfundsgruppe, som har svært ved at styre deres eget liv. Vi skal give dem nogle færdigheder og redskaber til at kunne det, siger Karina Lorenzen.

Det er Dennis Flydtkjær nogenlunde enig i. Han fastholder dog, at det først skal ske i slutningen af fængselsopholdet.

Lukkede for adgang

I 2007 lukkede man for adgangen til internettet i de åbne fængsler, fordi Kriminalforsorgen mente, at der var risiko for, at indsatte brugte internettet til at fortsætte kriminalitet.

Men Karina Lorenzen mener ikke, at det er en risiko.

- Man skal være opmærksom på, at der kan være misbrug. Vi vil ikke foreslå adgang til folk, der har forsøgt adgang til børn eller it-kriminalitet. Et misbrug vil være begrænset, men lad os få en forsøgsordning og prøve det af, forslår Karina Lorenzen.