Tre ud af Folketingets fem oppositionspartier vil ikke deltage i forhandlingerne om en ny medieaftale, så længe regeringen fastholder sit ultimatum.
Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre meddelte tidligere i dag, at de ikke vil acceptere det ultimatum Kulturminister Mette Bock (LA) fremlagde i går, der går ud på at sluge regeringens økonomiske ramme for en kommende medieaftale.
Samme indstilling har man hos SF, men partiformand, Pia Olsen Dyhr, nægter selv at trække sig fra forhandlingerne.
- Regeringen må ringe til SF og meddele, at vi er ude af forhandlingerne. Vi fører ikke politik på den måde, hvor man får en revolver for panden og så bare bukker nakken, siger Pia Olsen Dyhr.
Ultimatum
SF-formanden henviser til gårsdagens melding, hvor regeringen gjorde det klart overfor de resterende forhandlingspartier, at de senest klokken 18 her til aften skal acceptere regeringens økonomiske ramme for en ny medieaftale for fortsat at kunne deltage i forhandlingerne.
Regeringens rammebetingelser indebærer blandt andet en 20 procents besparelse på DR og et delvist salg af TV2.
Det fik derfor tidligere i dag Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre til at gå sammen om en fællesudtalelse, hvor partierne afviser ministerens ultimatum.
- Jeg kan godt forstå, at de ikke har lyst til at sige ja til denne her aftale, men SF bliver ved med at kæmpe for forbedringer, for vi har brug for god public service, siger Pia Olsen Dyhr og understreger, at partiet under ingen omstændigheder selv kommer til at trække sig fra forhandlingerne.
- Vi skal smides ud, siger hun.
Uenighed public service penge
Blandt oppositionspartierne er man især utilfreds med størrelsen på den public service pulje, som regeringen lægger op til. De røde partier mener, at der skal afsættes flere penge til den samlede public service produktion, end det regeringen ønsker.
- Vi skal have public service i en tid, hvor vi har rigtig meget fake news, det er vigtigt, siger Pia Olsen Dyhr.
I begyndelsen af april fremlagde regeringen sit udspil til indholdet i det nye medieforlig. Det lægger blandt andet op til at øge public service-puljen gradvist fra 35 til 220 millioner kroner årligt, sælge 40 procent af TV2 og skære 33 procent af Radio24syv, som skal udbydes på ny med mulighed for at få reklameindtægter.
Derudover vil regeringen oprette en ny tv-kanal og en ny DAB-radiokanal med fokus på kulturformidling, øge støtten til nye medier og fratage digitale nyhedsmedier fra moms.
- Vi er optagede af, at man ikke laver gigantiske besparelser på børne- ungeområdet i Danmarks Radio, vi ønsker ikke at skære på regionerne og vi ønsker ikke at sælge TV2, siger Pia Olsen Dyhr.
Socialdemokratiet har endnu ikke meddelt, om partiet vil acceptere regeringens økonomiske ramme.