SF er ene om at ville en europæisk bankunion

Det kan ikke gå hurtigt nok med at tilslutte sig bankunionen, mener SF. Men partiet står alene med holdningen.

Det vigtige ved at være med er, at så har man også indflydelse på det. Ellers sidder de andre bare og bestemmer for en. Derfor skal vi skynde os at komme med, siger Magrethe Auken om EU's bankunion.

SF opfordrer som det første parti regeringen til at tilslutte Danmark EUs bankunion.

I en kronik tirsdag i Information skriver SFs medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, og EU-kandidat Teis Volstrup, at mens andre partier tøver, er SF klar. En opfordring, SFs formand, Pia Olsen Dyhr, støtter.

Samme dag, som EU-Parlamentet formelt blåstempler det sidste element i bankunionen, den fælles afviklingsmekanisme for syge banker, siger Margrete Auken:

- Det vigtige ved at være med er, at så har man også indflydelse på det. Ellers sidder de andre bare og bestemmer for en. Derfor skal vi skynde os at komme med.

Skal træde til ved bankkrak

EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og det græske EU-formandskab blev i sidste måned enige om den fælles afviklingsmekanisme, der skal træde til, hvis store banker krakker, som det skete under og efter krisen i 2008.

EUs største banker skal selv indbetale de i alt 410 milliarder kroner til afviklingsfonden og på den måde sikre, at de i fremtiden selv dækker tabene i forbindelse med kriser. Hvilket ofte ikke har været tilfældet efter krisen, hvor statskasserne har måttet træde til.

SF står dog foreløbig alene med ønsket om straks at tilslutte sig bankunionen, mens flere partier samt Folkebevægelsen mod EU allerede nu advarer mod en dansk tilslutning.

Minister vil først se det samlede billede

Efter aftalen faldt på plads, forklarede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at vi skal i detaljen for at se, hvordan det samlede billede tegner sig, og heller ikke EU-spidskandidaterne fra de to regeringspartier ser nogen grund til hastværk.

Det Radikale Venstres Morten Helveg Petersen ser ikke nogen grund til, at SR-regeringen træffer en beslutning nu.

- Nu sidder justitsen og tygger på implikationerne af det, og det afventer regeringen. Men det er ikke spørgsmålet om at hoppe på nu, eller så er toget kørt i morgen, siger han til Information.

/ritzau/