Selv om store bededag bliver sløjfet, brygger flere oppositionspartier på alternative forslag

Konservative og SF er blandt partierne, der forsøger at finde penge andre steder.

Flere oppositionspartier bekræfter, de på tværs har drøftelser om, hvorvidt deres finansieringsforslag kan forenes. Grafik: Søren Winther Nørbæk.

Danskerne og de ni oppositionspartier må leve med det.

Store bededag bliver afskaffet - også selv om oppositionspartierne disker op med forslag, der kan løbe op i de over tre milliarder kroner, som det vil give at sløjfe helligdagen.

- Jeg forstår, at der er kommet et brev i dag fra Folketingets partier om, at man ikke ønsker, det (finansieringen af forsvarsforliget, red.) skal være en helligdag. Det ønsker regeringen, og det har vi tænkt os at gennemføre, understregede Mette Frederiksen (S) efter sin tale i Folketinget i går.

Statsministeren og resten af flertalsregeringen med Venstre og Moderaterne åbner dog så småt op for at lempe på den kobling, der har været mellem afskaffelsen af store bededag og forsvarsforliget.

- Vi er altid modtagelige over for andre gode idéer end dem, vi selv har fundet på, så vi glæder os til at høre, hvad folketingets partier har af forslag, sagde hun på et fælles pressemøde med Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

Konservative klar med forslag

Hos De Konservative mener formand Søren Pape Poulsen også, at der "sagtens" kan findes andre måder at finansiere forsvaret på end at sløjfe store bededag.

- Vi kommer til at præsentere en alternativ finansiering, fortæller formanden, da han i går var med i Orientering på P1.

Vil du fortælle os om den nu?

- Næh. Det kunne jeg godt. Det vil jeg ikke, den kommer, når den kommer. Nu skal vi huske på, at det er os, der har fået pistolen for panden, siger Pape, da han bliver adspurgt.

Søren Pape mener, at det her er en dårlig start for regeringen, og han understreger, at partierne "simpelthen ikke kan forhandle sådan her". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Han henviser til, at Konservative sammen med SF og De Radikale fredag fik én uge til at beslutte, hvorvidt de vil stemme for at afskaffe store bededag.

Sløjfningen af helligdagen skal som bekendt være med til at finansiere øgede udgifter til Forsvaret - og de tre partier kan ikke få lov at være med i et nyt forsvarsforlig, hvis ikke de vil stemme for at finansiere det ved at afskaffe en helligdag.

- Det svar har de i dag fået fra samtlige partier uden om regeringen, både til højre og til venstre, siger Pape, der henviser til oppositionens brev til regeringen og tilføjer:

- Så må vi sætte os sammen og sige "skulle vi ikke af hensyn til Forsvaret, lade vær" med at tage Forsvaret som gidsel, men finde en måde at forhandle forsvarsforlig på, og så finde en finansiering, vi kan blive enige om.

Oppositionspartier kigger på at forene finanseringsforslag

Og det går ikke stille på gangene på Christiansborg, for de Konservatives formand bekræfter, at der blandt flere af oppositionspartierne er snak om, hvorvidt deres respektive finansieringsforslag kan forenes.

- Nu må vi se, om det kan det, siger han.

Et af oppositionspartierne, som Konservative kunne have "gode snakke med", er Danmarksdemokraterne, for formand Inger Støjberg understreger ligeledes, at "der er rigtig god kontakt partierne imellem".

- Endda rigtig meget kontakt, siger hun.

Danmarksdemokraterne kan som flere af oppositionspartierne under ingen omstændigheder acceptere, at forsvarsforhandlingerne bliver koblet sammen med afskaffelsen af store bededag.

Danmarksdemokraterne er imod at afskaffe store bededag, og det kommer de også til at stemme, understreger formand Inger Støjberg. (Foto: © Dr)

- Vi har en samlet opposition, og vi står last og brast i det her, siger Støjberg efter Mette Frederiksens tale ved åbningen af Folketinget.

Hos SF siger Pia Olsen Dyhr, at partiet også er klar til at finde ny finansiering.

- Sådan er det altid på Christiansborg. Hvis man skal lave nye aftaler, så skal man også finde en fælles finansiering. Det er kun rimeligt, ellers kan vi ikke fremtidssikre vores velfærdssamfund, lyder det fra formanden.

Hun vil ikke komme nærmere, hvilke finansieringer der kunne være på tale, men hun tilføjer, at hun håber, at "revolveren er lagt væk", når det gælder eventuelle nye forhandlinger om andre finansieringsformer.

Statsministeren understreger, at det er stort beløb, der er behov for at finde, da pengene både skal bruges til at fremrykke investeringer i dansk forsvar og sikkerhed og til at finansiere øgede forsvarsudgifter efter 2030.

- Så det er ikke en midlertidig finansiering, vi er på udkig efter, det er et varigt løft af forsvarsudgifter, forklarer hun.

Radikale vil give regeringen chance for at komme med et alternativ

Det eneste parti, som udover regeringspartierne, klart bakker op om at droppe store bededag, er Radikale Venstre, som i 2010 også forslog at droppe helligdagen.

Samtidig har partiets politiske leder, Martin Lidegaard, dog også underskrevet oppositionens brev til regeringen, hvor de afviser afskaffelsen som adgangsbillet til forsvarsforliget.

- Vi synes, at det er helt afgørende at bevare traditionen for, at der er brede flertal bag dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, er meldingen fra Lidegaard.

- Jeg forstår ikke, at regeringen har valgt at lave en splittelse på et område, hvor der ikke behøver at være det. Hvorfor vælger man lige præcis det her finansieringsforslag, som vi ved splitter Folketinget? tilføjer han.

Derfor stiller Radikale sig også i rækken af partier i oppositionen, som arbejder på et alternativ finansieringsforslag.

- Vi skal nok komme med vores forslag, også en bred kreds af partier, men vi synes, det er fair lige at give regeringen chance for eventuelt selv at komme med et alternativt forslag, siger Lidegaard.

Regeringen har ikke reageret på Radikales "chance", men statsministeren ved godt, at deres forslag ikke just er populært og understreger igen, at regeringen altid lytter til, hvad Folketingets partier siger.

- Der er ni partier, som ønsker en anden finansiering, og der venter vi nu på, hvad det er for nogle forslag, de andre partier kommer med, og det vil vi selvfølgelig diskutere med dem, lyder det fra statsministeren i TV Avisen klokken 21.00 i aftes.