Se videoen: Mølbak fik sms midt under pressemøde - pludselig kunne corona starte forfra i Danmark

Beskeder i minkkommision viser regeringens slingrekurs om grundlag for aflivning.

Både regeringen og Folketinget var ramt af corona, da der den 4. november sidste år blev holdt pressemøde. Derfor blev det afholdt virtuelt. (© Grafik Nathalie Nystad)

Klokken var 16.21, da Kåre Mølbak slog blikket ned. Som de fem øvrige deltagere på pressemødet var han med på en videoforbindelse.

Statsminister Mette Frederiksen havde fra sin skærm 18 minutter tidligere fortalt, at alle mink i Danmark skulle aflives som en del af kampen mod coronavirus.

Da Mølbak kiggede væk fra sit kamera talte daværende fødevareminister Mogens Jensen. Mølbak var kommet med sit indlæg, før Mogens Jensen havde fået ordet.

Men hvad var det, som forstyrrede den faglige chef i Statens Serum Institut midt under pressemødet den 4. november sidste år?

Det kom frem, da Kåre Mølbak torsdag blev afhørt i minkkommission. Her blev der fremlagt en sms-udveksling mellem Sundhedsministeriets daværende departementschef Per Okkels og Kåre Mølbak.

Ifølge det materiale, der er fremlagt i kommissionen, blev beskederne sendt mellem de to klokken 16.21. Tidskoder fra pressemødet viser, at det var præcist samme tidspunkt, hvor Mølbak kiggede ned og ikke havde fokus ind i kameraet.

"Du var meget modificerende her. Mere skarp på partiledermøde. Genfind risikovurderingen", lød den første besked fra Per Okkels midt under pressemødet.

"Kommer igen", svarede Mølbak.

"Super. Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive jvf i går", skrev Okkels.

"Det står jeg bag. Men vores rolle er primært at vurdere risiko og det har vi gjort krystalklart.", understregede Mølbak.

"Alt OK", afsluttede Okkels.

Kåre Mølbak er med på skærmen yderst til venstre.

Skærpede retorik efter sms

DR Nyheder har gennemgået pressemødet for at undersøge, hvad Mølbak sagde før og efter beskederne fra den øverste embedsmand i Sundhedsministeriet.

Klokken var 16.14, da Kåre Mølbak første gang fik ordet på det virtuelle pressemøde. Han slog fast, det var en alvorlig situation. Og smittespredningen blandt mink gav bekymring.

Først derefter gik han videre med det, som statsministeren havde talt mest om: Cluster5-mutationen, som viste nedsat følsomhed over for antistoffer.

I forhold til effekten af vacciner sagde han:

- Så det er ikke sådan, at vi siger, at vaccinerne ikke kommer til at virke på nuværende tidspunkt, men vi har en meget, meget stor bekymring.

Hans første indlæg sluttede klokken 16.18, hvorefter Mogens Jensen tog over. Og det var altså under den daværende fødevareministers bidrag, at Mølbak begyndte at sms'e med departementschefen.

Klokken 16.30 fik Mølbak igen ordet. Og nu var der skruet op for retorikken.

- Worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, der starter forfra igen med udgang i Danmark. Det er det, der gør, at vi skal tage det her ekstremt alvorligt. Så det betyder, at den immunitet, man får enten som en naturlig flokimmunitet ved naturlig infektion, eller gennem vaccine, at vi mister den, sagde Mølbak.

Bekymrende beskeder

I minkkommissionen kaldte Mølbak selv beskederne fra Okkels for "bekymrende".

- Han ville have, at vi skulle stå mere på mål for aflivningsstrategien og tage mere ansvar. Jeg har det bedst med en armslængde mellem risikovurdering og risikohåndtering, sagde Mølbak.

Han afviste bagefter at uddybe sine synspunkter.

- Nu har jeg snakket med kommissionen, og det må være det, sagde han.

Per Okkels er endnu ikke blevet afhørt.

Var mutation eller smittespredning baggrund for aflivning?

En række andre beskeder mellem Per Okkels og Kåre Mølbak skaber også ny tvivl om, hvorvidt det var Cluster5-mutationen eller den hastige smittespredning af coronavirus mellem minkfarme, der var hovedårsagen til, at alle mink skulle aflives.

Det var den 2. november, altså to dage før pressemødet, at SSI konkluderede, at en mutation af coronavirus, der stammede fra mink, viste nedsat følsomhed over for antistoffer.

Det fik Per Okkels til at sende en sms til blandt andre Kåre Mølbak.

"Tror alle mink skal væk, hvis jeres undersøgelse holder.", skrev han blandt andet.

Med undersøgelsen henviste han til mutationen, der fik navnet Cluster5.

Den 3. november holdt regeringens koordinationsudvalg møde. Ministrene skulle finde ud af, hvordan man skulle håndtere smitten blandt mink.

En sms-besked fra sundhedsminister Magnus Heunicke viste, at mutationen også fyldte på regeringsmødet.

"Er det korrekt forstået, at af alle de 10.000 prøver, I har gennemsekventeret, har I kun fundet 12 med netop denne gren af mutation?", lød spørgsmålet fra Heunicke til Mølbak sent om aftenen.

"Ja", svarede han kortfattet midt om natten til den 4. november.

Per Okkels stoppede i januar som departementschef. Han var aldrig med på pressemøder under coronakrisen, men spillede en nøglerolle i kulissen. (Foto: © Arthur J. Cammelbeeck, Arthur J. Cammelbeeck)

Mette F.: Mutation kan have konsekvenser for hele verden

Da Mette Frederiksen indledte pressemødet stod mutationen også som hovedargumentet.

- Dermed kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi, lød det blandt andet fra statsministeren.

Magnus Heunicke sagde, at det var vigtigt "at slå fast", der ikke var tegn på, at smittede med corona fra mink havde et mere alvorligt sygdomsforløb, end de andre sygdomsforløb med corona baseret på erfaringer fra Nordjylland.

- Så det er altså mutationen og forholdet i forhold til antistofferne, det er dét, som er det centrale, sagde sundhedsministeren.

Den 13. november blev forbuddet mod mink så førstebehandlet i Folketinget. Nu betonede Socialdemokratiets ordfører på området Anders Kronborg generelt risikoen for, at smitten ville sprede sig blandt mink.

- Det er stadig nødvendigt, desværre, at aflive mink i Danmark. Smitten spreder sig fortsat, og nye minkfarme kan konstatere smitte. Der er mig bekendt næsten 250 minkfarme i Danmark, som i øjeblikket er smittet med covid-19.

Samtidig slog ordføreren fast, at det ikke bare er et spørgsmål om Cluster5, men at "risikoen for folkesundheden gælder", uanset om Cluster5-mutationen er "uddød eller ej".

I bemærkningerne til loven fylder den generelle smittespredning også mere end Cluster5-mutationen.

Brostrøm advarede mod at bruge mutation

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er også blevet afhørt i minkkommissionen. Hans vidneforklaring efterlod ingen tvivl. Han mente, at situationen med mink og corona var meget alvorlig. Men det hang ikke sammen med Cluster5.

Brostrøm forklarede, at han direkte advarede mod at bruge undersøgelsen om Cluster5. Den var efter hans mening ganske enkelt ikke god nok.

Ifølge Brostrøm var det store problem smittespredningen, som steg hastigt i tempo hen over oktober.

I april 2021 slog Statens Serum Institut fast efter en stribe kritiske artikler i Berlingske om den faglige begrundelse bag at aflive alle mink, at instituttet ikke havde "data til at begrunde, at Cluster5 i sig selv ikke kunne hæmmes med vacciner."