Danmark skal have to nye natur-nationalparker, hvor naturen får lov at vokse vildere.
Det er en del af en ny aftale mellem regeringen og støttepartierne Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet, der netop er blevet præsenteret.
- Vi står ikke bare i en klimakrise, vi står også i en naturkrise. Tusindvis af arter er truede.
- Derfor har vi brug for naturarealer, hvor natur kan være natur på sine egne præmisser, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
De to natur-nationalparker vil komme til at ligge i henholdsvis Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.
Hvad er forskellen fra nationalparker?
Danmark har allerede fem nationalparker, men natur-nationalparker adskiller sig ved at være mere vildtvoksende, større og med naturens egne præmisser i fokus. Det skal også være plads til store, vilde dyr.
- Det skal være natur for naturens egen skyld, siger Lea Wermelin (L).
- Man sætter vilde dyr ud. Der kan være hjortevildt eller vilde heste, siger hun.
I alt skal vild natur og dyr brede sig på cirka 1.900 hektar, når de to naturnationalparker står færdige. Det vil være med adgang for offentligheden, så man kan opleve naturen.
Beslutningen glæder Peter Brostrøm, der er skovrider i Naturstyrelsen. Han skal være med til at etablere den ny natur-nationalpark ved Fussingø.
- Målet er klart, der skal gøres en indsats for at sikre biodiversiteten i Danmark, siger han.
Han forklarer, at natur-nationalparkerne skal være dynamiske og med en naturlig vildskab.
- Der vil være døde træer, som man ville fjerne i den tidligere drift. Dyrene vil gnubbe sig og gnave i træer, så de går ud. Den vildskab, skal de store græssere være med til at lave, siger han.
Ud over natur-nationalparkerne vil regeringen og støttepartierne sætte ti millioner kroner af til stenrev i havet.
- Naturen er enormt presset. Også i havet. Det har vi lagt mærke til, og derfor etablerer vi også stenrev, der betyder meget for fiskeynglen og søanemonerne, siger Enhedslistens miljøordfører Mai Villadsen.
Kun første skridt
Før valget i 2019 lovede Socialdemokratiet og SF, at de ville etablere i alt 15 nye naturparker, mens der i det forståelsespapiret mellem regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale også er lagt vægt på (dog uden antal) natur-nationalparker.
Derfor lægger partierne også vægt på, at aftalen er et skridt i den rigtige retning, men kun er en start på en løsning på miljø- og klimaproblemerne.
- Vi er i en kæmpestor biodiversitetskrise. Vi tager nogle vigtige skridt i øjeblikket, siger Alternativets politiske ordfører Torsten Gejl.
- Vores natur er i en katastrofal forfatning, og vi kan ikke blive ved med at nøle, siger SF's naturordfører Anne Valentina Berthelsen.
- Vi vil have, at flere naturprojekter bliver en del af den grønne kickstart af Danmark, siger hun og henviser til, at antallet af truede dyr er fordoblet på ti år.
Desuden er 95 procent af de overvågede danske naturtyper og 57 procent af de danske arter i tilbagegang, skriver SF i en pressemeddelelse.
- Vi skal fortsætte arbejdet med at kigge på, hvor vi kan etablere natur-nationalparker i andre områder i Danmark, siger Lea Wermelin (S).
I alt afsættes der 105 millioner kroner til mere vild natur i Danmark.