Sass Larsen: Flere skal investere deres løn i arbejdspladsen

LO er med på idéen, hvis det bliver en frivillig ordning.

Her er det Kim Graugaard Viceadm. direktør i DI. Karsten Dybvad Adm. direktør i DI. Ole Wehlast, Forbundsformand Fødevareforbundet NNF og Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen, der fremlægger planen om forlig for Danish Crown-slagteriet på Bornholm. (Foto: © Jens Astrup, Scanpix)

I kølvandet på redningsplanen af Danish Crowns bornholmerslagteri foreslår Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nu, at flere lønmodtagere bruger lønkroner på at investere i deres arbejdsplads.

Slagteriet, der er en af Bornholms største arbejdspladser, behøver ikke at lukke, hvis de 190 slagteriansatte investerer 3,5 procent af deres løn i et investeringsselskab.

Og Sass Larsen ser meget gerne, at løsninger som denne bliver udbredt til andre industrier.

- Vi skal kæmpe for at fastholde nogle af vores produktionsarbejdsplader. Medarbejderne er også en del af løsningen. Både når de uddanner sig og arbejder hårdt. Og investerer noget af deres løn og dermed er med til at sikre, at de har et job i morgen, siger ministeren til DR Nyheder.

Medarbejdere skal vedtage aftale

Efter langvarige forhandlinger og med udsigt til at slagteriet i Rønne måtte lukke, blev forhandlingsparterne onsdag enige om at etablere selskabet, så medarbejderne nu skal være med til at finansiere slagteriet.

Med aftalen får medarbejderne medbestemmelse og del i et eventuelt overskud. De 190 ansatte på slagteriet bliver derfor ikke fyret, såfremt et flertal af dem godkender aftalen.

Det sker ved en afstemning 12. juni.

- Jeg ærgrer mig over, at vi har nedlagt næsten alle skibsværfter og mistet nogle af de store, tunge industrier. Vi kunne have haft noget af det endnu, hvis vi havde tænkt os om i tide, siger Sass Larsen.

- Modellen bidrager til at opretholde en arbejdsplads. Det er ikke sikkert, det vil fungere alle steder, men det er en mulighed, jeg stiller til rådighed, siger ministeren.

LO: Kun en frivillig ordning

Hos LO mener formand Harald Børsting, at løsningsmodellen er fornuftig.

Men ingen lønmodtagere skal tvinges til at bruge deres løn på at investere i arbejdspladsen, siger han.

- Det er afgørende, at det foregår på frivillig basis, og at man har mulighed for at få et afkast på sin investering og dermed få sine penge tilbage.

- Jeg synes allerede, vi påtager os et kæmpe ansvar ved for eksempel at have været i stand til at holde en fornuftig lønudvikling, siger Børsting.

På slagteriet i Rønne skal der spares 25 millioner kroner, hvis forretningen skal kunne betale sig.

Staten har med redningsplanen forpligtet sig til at investere 1,3 millioner kroner om året i slagteriet i fem år. Og Bornholms Kommune har givet rabat på spildevandsrensning, vand og el-distribution.