Samtlige partier enige: Det er 'helt okay', at Ukraine trænger ind i Rusland

Hos Socialdemokratiet glæder man sig over Ukraines overraskelsesangreb på russisk territorium.

Ifølge samtlige partier er angrebet i Rusland en del af Ukraines forsvarskrig. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

For første gang i krigen er ukrainske tropper nu trængt ind i Rusland. Det skete tirsdag, hvor 1.000 ukrainske soldater, ifølge Rusland, rullede ind over grænsen til Kursk-regionen i kampvogne og pansrede køretøjer.

Ifølge russiske sundhedsmyndigheder er 31 civile kommet til skade som følge af offensiven. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har bekræftet angrebet.

Det er dog ikke noget, der sender rystelser til Christiansborg, hvor samtlige partier bakker op om angrebet.

Det giver ligefrem grund til optimisme hos Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jesper Petersen.

- Når man kan se, at de har ressourcer og kræfter til at lave den her type operationer, er der grund til at være optimistisk på Ukraines vegne, siger han.

Også hos Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, er der respekt for angrebene. Han mener, at det er "helt okay", at Ukraine nu har krydset den russiske grænse.

Det samme mener Moderaternes udenrigsordfører, Jeppe Søe, som kalder angrebet "helt naturligt".

- Nogle gange vil det være nødvendigt at gå ind over grænsen til det land, man er i krig med. Det synes jeg er helt naturligt i en grænsekrig mellem to lande, siger han.

Spørger man Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, synes han sågar, at angrebene er "helt geniale og godt set af ukrainerne".

Danske kampvogne på russisk jord?

Danmark er et af de lande, der har sendt allerflest donationer til Ukraine siden Ruslands invasion. Det gælder blandt andet panservåben, missiler, mortergranater, kampvogne og senest de første af i alt 19 F-16 fly, som netop er blevet leveret til Ukraine.

Ifølge samtlige partier, DR har talt med, gør det dog ikke den store forskel, at det potentielt kan have været danske kampvogne, der sidste uge krydsede grænsen og overraskede russerne.

- Hver gang vi laver en donation til Ukraine, så går det igennem Udenrigspolitisk Nævn, hvor vi laver nogle klokkeklare regler med ukrainerne om, hvad de må bruge donationerne til. Så længe ukrainerne håndhæver det, så har vi ikke grund til at udtale kritik, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, og fortæller, at de præcise regler er fortrolige, hvorfor han ikke vil gå i detaljer med dem.

Hos Liberal Alliances udenrigsordfører, Lars-Christian Brask, er der ingen grund til at tro, at ukrainerne ikke overholder krigens love.

- Ukrainerne er efter militær og militære baser og gør ikke civilbefolkningen noget. De har en anden etik og moral end russerne. De overholder menneskerettighederne, siger han og understreger, at han ikke har set nogle faresignaler ved angrebet.

Ifølge lokale myndigheder i Kursk-regionen ses her en ødelagt bil og beboelsesejendom som følge af Ukraines angreb i regionen. (Foto: © RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY, Ritzau Scanpix)

Den røde linje

Hos Socialistisk Folkeparti har man fuld tillid til Ukraines handlinger på slagmarken.

- Vi ser ikke noget behov for at fortælle Ukraine, hvor grænsen går. Hvis de mener, de har brug for at bombe artilleri, så er det deres vurdering, lyder det fra partiets udenrigsordfører, Karsten Hønge.

Både Venstre, Alternativet og Enhedslisten understreger, at der først er grund til bekymring, hvis Ukraine begynder at besætte dele af russisk territorium.

- For os er det vigtigt, at vi støtter Ukraine i deres frihedskamp for at befri deres eget territorium - ikke for at få et nyt territorium, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup.