SVM-regeringen ønsker at lægge Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen, så Danmark fremover kommer til at bestå af fire regioner i stedet for fem.
Det bekræfter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om regeringens udspil til en sundhedsreform sammen med regeringens to andre partiledere, Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M). Også Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er med på mødet.
- Ved at samle Sjælland og Region H bliver det mulig at lave en mere fair fordeling, så dygtige læger i Region H også kan tage vagter i Region Sjælland, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet i Statsministeriet.
Hvis Region Sjælland og Region Hovedstaden ender med at blive lagt sammen, vil den nye region tilsammen have næsten halvdelen af Danmarks cirka 5,9 millioner indbyggere.
- Der skal ikke være færre sygehuse rundt i landet, men det handler om at styrke dem, siger Mette Frederiksen.
'De folkevalgte tættere på sundhedsvæsenet'
Regeringen vil med sundhedsreformen også skabe 17 nye sundhedsråd i regionerne.
Rådene skal bestå af politisk valgte personer i både regionsrådene og byrådene i de kommuner, der indgår i sundhedsrådets geografiske område.
- Med de nye 17 sundhedsråd bringer vi de folkevalgte endnu tættere på sundhedsvæsenet, siger Venstre-formand Troels Lund Poulsen.
Det bliver sundhedsrådenes ansvar at implementere regeringens initiativer.
Ifølge Lars Løkke Rasmussen er formålet, at udvalgene bliver "slagkraftige enheder" med økonomi i tasken.
Deres ansvar bliver at "trykke" sundhedsindsatsen tættere på danskerne.
- Vi tager som nation et ansvar for at skævvride ressourcerne, så de kommer derhen, hvor folk er mest syge, siger Løkke.
Læs mere om regeringens udspil i vores liveblog.
Flere nære sundhedstilbud
Ifølge udspillet er der tre centrale elementer: en lægereform, en behandlingspakke til kronisk syge samt flere nære sundhedstilbud. Det skriver Ritzau.
Troels Lund Poulsen fortæller på pressemødet, at der skal være "pakker", som vi kender det fra kræftpakkerne, til kronisk syge danskere.
Noget der skal sikre, at behandlingen af patienter med kroniske sygdomme ikke bliver langsom og fordelt på alt for mange instanser.
- Samlet set er det, vi præsenterer i dag, et syvmileskridt mod et bedre sundhedstilbud, siger Troels Lund Poulsen.
Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, peger også på kræftpakkerne og fremhæver dem som en utvetydig succes.
Bedre fordeling af sygehuslæger
Regeringen lægger også op til, at der i 2035 er mindst 5.000 læger i, hvad regeringen kalder "det almenmedicinske tilbud".
I dag er der omkring 3.500 praktiserende læger i Danmark.
Flere læger i almen medicin skal også uddannes i Esbjerg, Køge og Aalborg.
- Man kommer til at mærke forskellen glidende, siger Mette Frederiksen om udsigten til flere læger i 2035.
Et element i udspillet er også en bedre fordeling af sygehuslæger. Netop Region Sjælland har store problemer med lægemangel, fordi en stor del af sygehuslægerne arbejder på sygehuse i de store byer.
Blandt andet skal læger spredes mere ud i landet.
- Det er også et skridt for at mindske ulighed, siger Troels Lund Poulsen.
/DR Nyheder/