65.714 kommende studerende har netop fået at vide, at de er kommet ind på deres drømmeuddannelse – og nu går den vilde boligjagt i landets store studiebyer i gang.
Men modsat Aarhus, Odense og Aalborg har nye studerende i København ikke krav på tag over hovedet, når de åbner bøgerne efter sommerferien.
Det vil Socialdemokratiet lave om.
- Vi skal til at se på, om vi kan give de studerende en garanti for, at de kan bo midlertidigt på campingpladser, på vandrerhjem, i skurbyer eller andre steder, siger boligordfører Henrik Møller.
Ifølge nye tal fra interesseorganisationen Dansk Byggeri er der akut behov for 22.000 studieboliger i hele landet – herunder 8.400 boliger i København alene.
Gennem en længere årrække er behovet blevet forstærket af, at antallet af studieboliger ikke er fulgt med stigningen i antallet af unge, der er blevet optaget på en videregående uddannelse.
- Der er ingen tvivl om, at det ikke er et nyt problem. Vi oplever hvert år til studiestart, at der er nogle, der mangler tag over hovedet, siger Henrik Møller.
Han så gerne, at der allerede lå en garanti klar til studiestart. Men halvanden måned er for kort tid til at sikre en aftale med kommunerne i hovedstadsområdet og aktører på udlejningsmarkedet.
- Det er nok at tage munden for fuld at tro på, at vi kan gøre det allerede fra september, siger Henrik Møller.
Containerudlejer bliver kimet ned
I den private boligsektor mærkes det tydeligt, at studiestart er ved at nærme sig.
Hos virksomheden CPH Village, der lejer containerboliger ud til studerende, bliver direktør Frederik Busck oversvømmet af henvendelser.
Opkald, sms’er, mails og beskeder på sociale medier er strømmet ind fra unge, som leder efter et sted at bo, når de starter studie.
- Det har været helt vildt de sidste to dage, og henvendelserne bliver ved med at strømme ind. Vi kan virkelig mærke, at det her er et marked med et kæmpe underudbud, siger Frederik Busck, der tog initiativ til projektet for at skabe løsninger på boligproblemet.
Aktuelt har 5.500 skrevet sig på venteliste til de i alt 164 containerboliger i studiebyen på Refshaleøen. Ikke en eneste af dem er ledig, fortæller Frederik Busck.
Prisen for en bolig på 20 kvadratmeter med eget køkken og adgang til fællesrum er 4.080 kroner. Det er ifølge direktøren så lavt, som det har været muligt at prissætte de praktisk indrettede containere. Og prispunktet er generelt højt i København, tilføjer han.
- Det forvrænger markedet, at der er så mange udlejere, der sætter priserne tårnhøjt. Og de kan gøre det med det underudbud, der er. At leje en studiebolig ud i København er som at sælge vand i Sahara. Der er et akut behov, og det er der desværre mange, der udnytter.
CPH Villages studieboliger er midlertidigt placeret på Refshaleøen med en ti-årig tilladelse, og planen er, at virksomheden over de kommende tre år vil bygge yderligere 2.500 studieboliger i København.
Enhedslisten: De unge bliver svigtet
Blandt regeringens støttepartier er der støtte til en boliggaranti, som både SF og Enhedslisten bakker op omkring.
Hos sidstnævnte har boligordfører Søren Egge Rasmussen som tidligere byrådsmedlem i Aarhus selv været med til at løse den akutte boligmangel blandt nye studerende.
Her har kommunen i flere år samarbejdet med kursuscentre, plejehjem og boligforeninger om at stille midlertidige værelser og lejligheder til rådighed for de studerende.
- Det betyder enormt meget for de unge, der ikke har et stort netværk eller forældre, der bor i nærheden, at kommunen som uddannelsesby kan sige, at de har en garanti for en studiebolig, siger han.
I Aarhus er en del af de studerende blevet indkvarteret i midlertidige containerbyer på byggetomter, for eksempel hvor kulturcentret Godsbanen ligger i dag og ved Domen i Aarhus Havn.
Der er intet til hinder for, at det samme kunne ske i København, siger Søren Egge Rasmussen.
- Men kommunerne i Storkøbenhavn har svigtet de unge og overladt dem til bolighajerne ved at sige, at de selv måtte finde ud af det.
S i København: Vender hver en sten
I København er der to indstillingsudvalg - Kollegiernes Kontor og Centralindstillingsudvalget - der løser helt akutte behov for at fordele støttede ungdomsboliger efter retningslinjer fastsat af kommunen.
For eksempel får unge med lang transporttid til uddannelsesstedet mulighed for at komme foran i køen med såkaldte akutpoint fra 1. august til sidste i november.
Det tager dog ikke trykket af det ’vanvittige pres’ på boligmarkedet op til studiestart, lyder det fra medlem af borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet Jonas Bjørn Jensen, der sidder i økonomiudvalget.
- Vi vender hvert år hver en sten for at finde boliger til de unge. Og hvis regeringen har lagt sig i selen for at finde en løsning, så er vi klar til det, siger han.
Det vil dog kræve, at der skal følge lovgivning og penge med fra Christiansborg, hvis de studerende for eksempel skal anvises bolig i en campingvogn eller container gennem kommunen.
- Vi har brug for at have mere fleksible rammer, hvis vi skal gøre nogle ting, som vi normalt ikke må. Blandt andet har vi efterlyst muligheden for at lave midlertidige lokalplaner, siger han.
Jonas Bjørn Jensen forventer, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne til efteråret vil være flertal i borgerrepræsentationen for at skrue op for antallet af nye ungdomsboliger fra 500 til 1.000 om året over de næste 12 år.
DR Nyheder har forsøgt at få et interview med boligminister Kaare Dybvad (S), men han har ifølge ministeriet ikke mulighed for at stille op til interview.