S-politiker om 'stikker-sager': Godt nyt for danske Erdogan-kritikere

Tyrkere i Danmark er længe gået over stregen, mener politiker Yildiz Akdogan.

Der er sket en ekstrem polarisering siden kupforsøget. Alle vogter lidt over hinanden, og man er inddelt i nogle grupper, fortæller Yildiz Akdogan (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Siden et kupforsøg i 2016 mod Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, har der været dårlig stemning og utryghed blandt mange tyrkere i Danmark.

Tilhængere af præsidenten er gået efter at angive herboende kritikerne af styret i Tyrkiet. Og derfor er det godt, at tre personer i Danmark nu er sigtet for at spionere på vegne af Tyrkiet.

Det mener den socialdemokratiske politiker med tyrkisk-kurdisk baggrund Yildiz Akdogan.

- Det sætter forhåbentlig gang i en debat blandt tyrkere i Danmark, så de indser, at det er dybt ulovligt, hvad de har gang i. Hvis de stadig skal bo i Danmark, så skal de ikke anmelde danske borgere til et andet land, siger hun.

Hetz og chikane i Danmark

Personerne er sigtet for at have angivet politiske modstandere af styret i Tyrkiet til den tyrkiske regering.

Og en sådan praksis er desværre ikke overraskende blandt tyrkere i Danmark, siger Yildiz Akdogan.

- Der er borgere, som ikke tør deltage i den offentlige debat, fordi de er bange for, at de kan blive anmeldt, og at det har konsekvenser for deres pårørende i Tyrkiet, eller hvis de selv rejser til Tyrkiet, siger hun.

Amnesty har kritiseret Tyrkiet efter, Erdogan-tilhængere i Europa har angivet personer, som er imod præsidenten. Det viser et Tyrkiet i frit fald i forhold til ytringsfrihed og menneskerettigheder, mener organisationen. (Foto: © handout, Scanpix)

Mange danskere med tyrkiske rødder har oplevet hetz og chikane i Danmark, fordi nogle andre mener, at de støtter de forkerte i Tyrkiet.

- Der er sket en ekstrem polarisering siden kupforsøget. Alle vogter lidt over hinanden, og man er inddelt i nogle grupper. Pro-Erdogan og Anti-erdogan. Pro-kurdisk og anti-kurdisk, fortæller Yildiz Akdogan.

Hun håber, at især de unge i Danmark med tyrkisk baggrund nu vågner op og indser, at i Danmark angiver man ikke sine medborgere.

- Det er godt at sende et signal til især unge mennesker, der har misforstået en loyalitet i forhold til et andet land. De bor altså ikke i Tyrkiet. Og mange af dem er endda danske statsborgere, siger hun.

Sagen kort

  • Tre personer med adresse i Danmark er blevet sigtet for angiveri til Tyrkiet.

  • De tre bliver tiltalt for "den milde spionparagraf" 108 i straffeloven.

  • Efter kupforsøget mod Tyrkiets præsident Erdogan indrykkede myndighederne annoncer i hele Europa med opfordringer til at angive mulige støtter af oppositionspolitikeren Fethullah Gülen til de tyrkiske myndigheder.

  • Fethullah Gülen er tidligere imam. Han mistænkes af Tyrkiet for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet.

  • I april sidste år kom det frem, at danske Erdogan-modstandere var blevet overvåget af de tyrkiske myndigheder.

  • Tyrkiets ambassade i københavn havde indsamlet informationer om fire mænd og 14 skoler i Danmark, som menes at være tilknyttet Gülen-bevægelsen.