S om cigaretpriser: Det bliver ikke dyrere at ryge

Hos socialdemokraterne mener de ikke, at der skal rykkes yderlige ved prisen på cigaretter.

(© DR Nyheder)

En stigning i prisen på tobak på 50 procent i 2014 og 2015 vil kunne resultere i 80.000 færre rygere i 2016.

Det vurderer Statens Institut for Folkesundhed, hvis hovedkonklusionen i en ny rapport er, at man ved et meget lille prisindgreb kan lave en meget stor ændring i befolkningens sundhed.

Men hos Socialdemokraterne, der netop gik til valg på at hæve prisen på cigaretter med ti kroner, mener man, trods den nye rapport ikke, at der skal rykkes yderlige med prisen, end de tre kroner som cigaretpriserne allerede er hævet med.

S: Vi er allerede gået langt

Ifølge partiet er man allerede er gået langt i forhold til at revidere rygeloven med et smalt flertal.

- Grunden til at vi hævede den med tre kroner og ikke ti kroner, det er det balancepunkt, der er i forhold til grænsehandel, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Men han understreger, at det bestemt ikke er fordi, de ikke tager emnet alvorligt.

- Det er ikke et spørgsmål om løftebrud, det vil jeg vove den påstand, for vi har indset alvoren af tobaksrygning, og kunne vi og ville vi få en positiv effekt ud af det i forhold til at få flere danskere til at stoppe med at ryge, så gjorde vi det, siger Flemming Møller Mortensen.

Grænsehandel er en stopklods

Sundhedsordføreren påpeger, at Socialdemokraterne lytter til eksperterne, men at grænsenhandel udgør et stort problem, når det gælder cigaretter og den lette adgang til Tyskland.

- Forholdene i Danmark er bare helt anderledes, fordi vi har en let passabel grænse, og derfor kan man sige, at det er utrolig uheldigt for vores land, at vi ikke kan gribe anderledes an, siger Flemming Møller Mortensen.

Han frygter, at vi kan træde helt ved siden af, hvis vi hæver prisen for meget.

Det handler ikke om mangel på politisk modOg snak om cigaretter er uden tvivl noget, der kan få danskerne op af sofaen.

Men Socialdemokraternes sundhedsordfører mener ikke, at det handler om mangel på politisk mod til at træffe upopulære beslutninger.

- Hvis der er nogen, der prøver at lægge op til, at jeg er til fals for tobaksindustrien, så vil jeg bare sige, at sådan er det ikke, siger Flemming Møller Mortensen.

Eksperter har ikke altid ret

Men trods at alle eksperter er enige om, at det mest effektfulde redskab er og bliver prisjustering, og tre kroner ikke batter noget i det store regnskab, bliver der ikke gjort noget ved priserne, her og nu.

- Det kan ikke nytte noget at gøre det til sandheden, hvad en gruppe af eksperter siger. Her i ministerierne sidder der også eksperter, og de prøver at balancere den store økonomi i forhold til, hvad man kan gøre, og hvad man skal gøre, siger Flemming Møller Mortensen.

Den socialdemokratiske ordfører siger dog også, at det ikke kan udelukkes, at priserne på cigaretter en dag bliver hævet.

- Den dag det viser sig, at vi kan hæve prisen, uden at det bringer et nyt incitament til øget grænsehandel.