Regeringen foreslår i sin 2025-plan at beskære børne- og ungeydelsen, også kaldet børnepenge, for familier med mere end to børn.
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at 100.000 familier potentielt vil blive berørt af beskæringen.
Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, forstår ikke, hvorfor regeringen vil sætte loft over, hvor mange børn i en familie, der kan modtage børnepenge.
- Det er en dårlig idé. Det kommer til at ramme familier, der i forvejen har en anstrengt økonomi, hårdest, og det er ikke rimeligt, siger Jesper Petersen (S).
Samtidig forstår han ikke, hvorfor regeringen vil skære i børnechecken, når det samfundsøkonomisk vil gavne Danmark at få flere børn.
- Det er selvfølgelig ikke børnepengene, der alene afgør, hvor mange børn man får, men det har betydning for børnefamilierne, hvordan deres økonomi ser ud, siger han.
Lisbeth Bech Poulsen (SF) er enig med sin røde kollega.
- Regeringen siger, at de ønsker en mere børnevenlig politik, men det her forslag er direkte børnefjendsk, lyder det fra SF’s skatteordfører.
Hun har indkaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) til samråd for med egne ord at få svar på, hvorfor det er børnefamilier, der skal mærke sparekniven.
V: Familier får flere penge mellem hænderne
Men samlet set kommer børnefamilier ikke til at mærke sparekniven, også selvom regeringen sætter loft på børne- og ungeydelsen, siger Louise Schack Elholm, skatteordfører hos Venstre.
- 80.000 børnefamilier i Danmark har tre børn, og hvis det ældste barn er otte år, så beskærer vi samlet 2500 kr. om året. Men kigger man på den indkomstlettelse, vi giver til et par på lave lønindkomster, så sparer de tilsammen 9.000 kroner om året.
- Det vil sige, at lettelsen i skatten er større, end hvad de bliver beskåret i Børnepenge, siger Venstres skatteordfører.
Socialrådgiverforeningen har kritiseret regeringens forslag og mener, at det vil føre til mere fattigdom og et større skel mellem rig og fattig.
Men det er simpelthen ikke korrekt, mener Louise Schack Elholm.
- Langt de fleste vil få en skattelettelse, selvom nogle områder bliver anderledes fordelt. Derfor vil vi ikke se, at der kommer et større skel mellem rig og fattig på den baggrund.