Forvirringen om begrundelsen for regeringens bebudede asylstramninger, der skal dæmme op for et kraftigt stigende flygtningepres på Danmark, er efterhånden total og udstiller en tydelig uenighed internt i regeringen.
Inden regeringen lagde en plan for en stramning af asylpolitikken frem tidligere i september, har der i flere måneder foregået en magtkamp i regeringens top:
Oven på de seneste måneders stigning i antallet af asylansøgere ikke mindst fra Syrien, har Socialdemokraterne ifølge DR Nyheders oplysninger længe presset på for stramninger, mens de radikale har trukket i den anden retning.
Her følger en gennemgang af sagen, der tog sin begyndelse 19. september 2014:
Denne dag lød det i forbindelse med lanceringen af et lovforslag om tidsbegrænset ophold til flygtninge fra tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), at "langt størstedelen af asylansøgere er ikke individuelt forfulgte".
Netop dette citat er siden blevet helt centralt i debatten om asylstramningerne. For det har nemlig vist sig at være forkert, hvis man skal tro de foreløbige prognoser for 2014.
S og R med forskellige oplysninger
Tirsdag 7. oktober holdt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin tale ved Folketingets åbning og slog fast, at regeringen ikke kun vil tidsbegrænse opholdstilladelsen til personer, der flygter fra borgerkrig, men også begrænse familiesammenføringen for Syrien-flygtninge.
Om aftenen var de radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, i DR2's Deadline for at debattere regeringens bebudede stramning med blandt andre Dansk Folkepartis Martin Henriksen.
Han kiggede måbende på Stampe, da hun sagde følgende:
- Som vi har forstået det, har man som individuelt forfulgt krav på familiesammenføring. Det har man fortsat. Og jeg vil bare lige sige til jeres information, at det er 2/3 lige nu, der kommer herop. De vil have præcis samme mulighed for at få familiesammenføring som før, sagde hun. Zenia Stampe lagde altså op til, at regeringens bebudede asylstramning nok ikke var så stram alligevel.
Dagen efter blev tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) interviewet på TV2 News, hvor hun oplyste, at hun "ikke kan bekræfte Zenia Stampes tal".
Radikal leder: Kun få rammes
I kølvandet på lanceringen af regeringens bebudede asylstramninger begyndte uroen at ulme i det radikale bagland. Flere stod frem og udtalte, at de ikke kunne genkende deres parti i en sådan aftale.
I søndags sagde de radikales leder, Morten Østergaard, så i Jyllands-Posten, at det kun er en mindre del af de syriske flygtninge, der får asyl, som ikke vil have mulighed for at få familiesammenføring med det samme med regeringens planer. De fleste går uden om stramningen, lød det.
Mandag kom det så frem i Politiken, at Zenia Stampe i sine udtalelser i Deadline 7. oktober havde fuldkommen ret, selvom Karen Hækkerup ikke ville bekræfte det.
I avisen fremgik det nemlig af tal, at 1.046 af i alt 1.382 syriske flygtninge i 2013 fik status som individuelt forfulgte og dermed ikke omfattes af regeringens nye regler.
Det fik dog ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at tvivle. De nye asylregler er en stramning, lød det.
På spørgsmålet om, hvorvidt Thorning er kommet til at oversælge stramningen, svarede hun:
- Nej, det mener jeg ikke. Vi har hele tiden været klare om, at det gælder for én gruppe af flygtninge og ikke for en anden. Der er ingen, der kan sige, hvor tallene for 2014 ender, men der er ingen tvivl om, at stramningerne vil have en effekt på, hvor mange der kommer til Danmark.
Total forvirring i Justitsministeriet
I går kom det så ifølge Politiken frem, at regeringen erkender, at det var forkert, da Karen Hækkerup i en pressemeddelelse udtalte, at nye stramninger i asylpolitikken ville ramme "størstedelen" af flygtningene fra Syrien.
Mandag aften vælger Justitsministeriet så at ændre formuleringen til en "væsentlig del" i stedet for "størstedelen". Og så står der altså ikke bare i indledningen, men også i Karen Hækkerups citat, at en "væsentlig del" af flygtningene fra Syrien ikke er individuelt forfulgte.
Men tirsdag morgen ringer en journalist fra Ekstra Bladet til Justitsministeriet og spørger til Karen Hækkerups ændrede citat. Det får ministeriet til at ændre citatet tilbage til det oprindelige, hvor der stod "størstedelen" er ikke individuelt forfulgte.
Justitsministeriet bekræfter over for DR Nyheder, at Karen Hækkerups citat er rettet tilbage til sin oprindelige form ("størstedelen"), og at det var gået lidt for stærkt i den første rettelse.