S og DF roser Løkke: Vigtigt at lockout ikke bliver gevinst for staten

Sparede lønkroner fra en lockout, skal samles i velfærdspulje, forsikrer Lars Løkke.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet støtter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) melding om at oprette en velfærdspulje i tilfælde af en lockout. Her ses de to partiers formænd og statsministeren sammen i 2015. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det er et vigtigt og fornuftigt signal, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sender, når han forsikrer, at en eventuel lockout ikke vil blive en gevinst for staten i form af sparede lønkroner.

Det mener Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Det er rigtig fornuftigt. Vi håber selvfølgelig ikke, at det ender i en lockout, men hvis det skulle ende derude, så er vi helt enige i det, statsministeren siger, lyder det fra Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

- Det, pengene var tiltænkt, skal de selvfølgelig også bruges på, siger han.

Kvart milliard om dagen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen siger i dag, at den cirka kvarte milliard lønkroner, som staten dagligt vil spare, hvis de statsansatte bliver sendt hjem fra arbejde i en lockout, skal øremærkes til velfærd.

Lars Løkke Rasmussen har på nuværende tidspunkt ikke noget konkret bud på, hvad en mulig velfærdspulje skal bruges på.

DF finder det afgørende, at ingen parter skal have nogen gevinster ud af en eventuel lockout, ligesom det også er vigtigt, at der heller ikke spekuleres i, om der kan være gevinster i en lockout.

- Det er vigtigt, at statsministeren kommer med den melding, så der ikke kan blive spekuleret i, at en eventuel lockout måtte blive en øvelse til, at der kan komme provenu ud af det, siger René Christensen, der dog ikke vurderer, at Lars Løkkes udmelding vil påvirke forhandlingsforløbet.

S helt enig med Løkke

Socialdemokratiet erklærer sig også fuldstændig enig i statsministerens udmelding om at oprette en velfærdspulje ved en eventuel lockout.

- Hvis den situation opstår, så skal det ikke bruges til at kunne lave besparelser på vores fælles velfærd. Det giver sig selv, og derfor er statsministerens melding også helt naturlig. Der er ingen tvivl om, at sådan må og bør det være, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

- Det skal ikke være sådan, at nogen tror, at der skal spares på noget velfærd. Men det er vigtigt at sige, at vi håber ikke, at der kommer en konflikt. Det vil være det bedste, siger han.

Flere kommuner landet over har på samme vis besluttet, at kommunekassen ikke skal tjene penge på at lockoute sine lærere, pædadoger og sosu-assistenter, hvis lockouten bliver en realitet.

De sparede lønkroner skal i stedet forblive i de konfliktramte institutioner - og altså øremærkes til de områder, de oprindeligt var tiltænkt. Omvendt har andre kommuner nedstemt forslag om at øremærke de sparede lønkroner til velfærden.

Der er godt 180.000 ansatte i staten. Overenskomstforhandlingerne på både statens, regionernes og kommunernes område tilsammen omfatter i alt 745.000 offentligt ansatte.