Tiden er inde til et opgør med Socialdemokratiets modstand mod at tage imod ordener fra det danske kongehus.
Det mener flere af de socialdemokratiske borgmestre, der ønsker traditionen ændret i partiet.
- Det er lige nøjagtig nu, det er tid til at gøre op med noget, som jeg synes er meget forældet, siger Holstebros borgmester, H. C. Østerby (S).
- Der er en kæmpe opbakning fra befolkningen til kongehuset. Jeg synes, det står i kontrast til, at vi som socialdemokrater ikke vil modtage ordener, siger H. C. Østerby.
Forleden slog partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, ellers fast, at der ikke er planer om at ændre noget, der handler om ordener.
- I Socialdemokratiet har vi en historisk tradition tilbage fra Stauning om ikke at tage imod ordener. Vi har ingen planer om at ændre den tilgang, skrev Christian Rabjerg Madsen (S) til DR i en sms.
Men også Køges borgmester, Marie Stærke, der samtidig er næstformand i Socialdemokratiet, ønsker et opgør med den nuværende holdning til ordener i partiet.
- Hvis kongehuset vil anerkende os med ordener og medaljer, skal vi ikke føle os hverken for fine eller ufine til at modtage en orden. Det skal vi kunne gøre med stolthed, siger hun til P1 Morgen.
Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), kommer med en klar opfordring til folketingsgruppen.
- Min anbefaling er, at man begynder at tage lidt mere afslappet på det og begynder at sige ja tak til ordener, hvis man har lyst til at tage imod den anerkendelse, siger han.
Marie Stærke har ikke selv fået en orden, men det har mange socialdemokratiske borgmestre.
For mens Socialdemokratiets folketingsmedlemmer som udgangspunkt siger nej til at modtage ordener fra kongehuset, er der mere appetit på den kongelige anerkendelse hos de socialdemokratiske borgmestre.
13 af de nuværende S-borgmestre har taget imod ridderkorset.
- Desværre var det i oktober 2020, hvor vi havde corona, så jeg har ikke været hos dronningen og sige tak for ordenen. Men jeg tænker, at kongehuset har forstået at følge med tiden, og det tænker jeg også, at vi som socialdemokrater skal gøre, siger H. C. Østerby.
Den socialdemokratiske linje, når det kommer til ordener fra kongehuset, har fra tid til anden været til debat. Eksempelvis har folketingsmedlem Henrik Møller til A4 Medier i 2020 erklæret sig glad for den nuværende linje og kaldt ordener for 'en blåstempling af overklassens Danmark'.
- Jeg synes, det vidner om, at så er vi jo slet ikke i øjenhøjde med det, der foregår i den virkelige verden. Det understreger for mig meget, at det kan næsten kun gå for langsomt, siger H. C. Østerby.
Albertslund borgmester, Steen Christiansen (S), kan godt forstå, hvis vælgerne bliver lidt forvirrede over, at de socialdemokratiske folketingsmedlemmer ikke vil tage imod ordener, mens de socialdemokratiske borgmestre i mange tilfælde gerne vil tage imod anerkendelsen fra kongehuset.
- Det hænger jo grundlæggende ikke sammen. Men jeg tror, at det hænger sammen med, at vi borgmestre er lidt tættere på vælgerne til daglig, siger Steen Christiansen, der selv har taget imod ridderkorset.
En anden stolt modtager af ridderkorset er Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S).
- Jeg går og kigger på den ind imellem og får en følelse af stolthed og har det som en kat, der har fået fløde, hvor jeg tænker ’ej, den har jeg da fortjent’, siger Birgit Hansen, der også mener, at det er relevant at den socialdemokratiske folketingsgruppe nu diskuterer, om den traditionelle modvilje mod at tage imod ordener skal ændres.
Socialdemokratiet har meddelt, at de på dagens gruppemøde vil diskutere spørgsmålet.
Partiets anden næstformand, Mogens Jensen, der også sidder i folketingsgruppen, bakker Marie Stærke op i, at den traditionelle modstand i Socialdemokratiet bør droppes.
- Det skal også være muligt at sige som socialdemokrat, at man ikke vil. Men at gøre det til en almindelighed, at socialdemokrater tager imod ordener, det synes jeg er tidssvarende, siger Mogens Jensen inden gruppemødet.
Efterfølgende blødte Christian Rabjerg Madsen så op.
- Det er en drøftelse, jeg på alle måder hilser velkommen. Jeg er sikker på, at vi lander en beslutning i gruppen om, hvad der fremover skal være den socialdemokratiske tradition, siger Christian Rabjerg Madsen.
Artiklen er opdateret kl. 12.12 med nyt citat fra Christian Rabjerg Madsen.