S-borgmestre advarer regeringen mod EL-finanslov

Lad kommunerne selv bestemme, hvordan de vil servicere de ældre frem for at tvinge minimumskrav om bad igennem, lyder det fra flere S-borgmestre.

Thomas Gyldal Petersen (S), borgmester i Herlev, mener, at kommunerne selv skal definere, hvordan de vil servicere de ældre. (© DR)

Lad være med at lave finanslov med Enhedslisten, hvis det betyder, at der skal indføres minimumsrettigheder til ældre om antallet af ugentlige bade og dermed øremærkes penge til ældreområdet.

Sådan lyder det fra flere socialdemokratiske borgmestre, der mener, at det må være op til kommunerne, hvordan de vil servicere de lokale ældre, skriver Berlingske.

Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), mener, at Enhedslisten med kravet om to ugentlige bade samt rengøring hver 14. dag forsøger at gribe ind i det kommunale selvstyre, og at regeringen derfor "desværre er nødt til at se sig om efter andre forhandlingspartnere."

- Nogle ældre vil have brug for et ekstra bad, nogle vil have brug for lidt ekstra rengøring, og nogle vil have brug for, at vi gør lidt mere for de demente på vores plejecentre, siger han til DR Nyheder.

Og han har en opfordring til politikerne på Christiansborg:

- Send pengene ud, så skal vi nok forvalte dem, så de kommer de ældre bedst til gavn. Det kan ikke defineres ved et mødebord i Finansministeriet. Lad være med at lade Enhedslisten på Christiansborg definere, hvad det er, der skal være service rundt omkring i 98 kommuner, siger han.

Terp: Bliver svært at spare

Ib Terp, borgmester i Brøndby, mener, at regeringen er nødt til at droppe kravene fra Enhedslisten og i stedet finde et flertal med blå blok, da de øremærkede penge til forskellige områder gør det svært at balancere kommunernes økonomi.

Han peger på, at øgede midler til daginstitutionsområdet betød, at kommunerne ikke måtte spare her, og at det vil være det samme på ældreområdet, hvis man øremærker penge hertil.

- Så er det altså et problem, hvis man senere kommer og siger, at kommunerne skal spare for eksempel to milliarder. Så er der snart ikke nogen steder tilbage at placere besparelserne, og det er der, problemerne ligger, siger han til DR Nyheder.

EL fastholder krav

Ifølge Berlingskes oplysninger præsenterede regeringen mandag aften Enhedslisten for en model, hvor der årligt blev afsat en ekstra milliard til ældreområdet, penge, som kommunerne kun ville få del i, hvis de kunne dokumentere, at pengene på at sikre minimumsrettighederne.

Enhedslisten fastholdt dog i forhandlingerne, at det skal være et retskrav for ældre at få to bade om ugen samt rengøring hver 14. dag.

- Hvis Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og Margrethe Vestager gerne vil udskrive et valg på, at de nægter at indføre minimumsrettigheder til ældre borgere, hvis det værste, de kan forestille sig, er en ret til at komme i bad to gange om ugen, så tager vi gerne det folketingsvalg, lød det mandag fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Ifølge Berlingske er regeringstoppen dog ikke meget for at indkalde de borgerlige til forhandlinger om finansloven, da det både er usikkert, hvor parterne står over for hinanden, og vil skabe kritik i baglandet hos S og SF.