De sammenbrudte forhandlinger om boligreguleringsloven får Enhedslisten og SF til at gå til angreb på De Radikale.
De tre partier, der tilsammen udgør det parlamentariske grundlag for den socialdemokratiske regering, er tilsyneladende ikke enige om, hvordan man skal gribe ind over for udenlandske kapitalfonde på det danske boligmarked.
Boligminister Kaare Dybvad (S) meddelte nemlig tidligere i dag, at han ikke har kunnet finde et flertal i Folketinget for en aftale, der skal gribe ind over kapitalfondene. Derfor har han besluttet at indstille forhandlingerne.
Det får SF til at rase mod De Radikale for at bryde med det såkaldte forståelsespapir, som SF, Enhedslisten og De Radikale er blevet enige med regeringen om.
- Jeg synes virkelig, at De Radikale har udvist en noget selektiv forståelse af, hvad det er, vi har aftalt i vores forståelsespapir. Jeg mener faktisk, at det her er et brud på den aftale. Og det er jeg ret irriteret over, siger Kirsten Normann Andersen, der er boligordfører hos SF, og fortsætter:
- De Radikale holder decideret hånden over kapitalfondene på den her måde.
Enighed i forståelsespapir
I forståelsespapiret står der blandt andet, at der er 'brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.' Utilfredsheden med De Radikale deler Enhedslistens Rosa Lund, der er medlem af Folketingets boligudvalg.
- Det kommer meget bag på mig, at De Radikale ikke vil være med til det her, netop fordi vi har en fælles aftale i forståelsespapiret om, at der skal ske noget på et her område. Derfor håber jeg, at de tænker sig rigtig, rigtig godt om, når nu de har valgt at bryde den aftale.
Hun håber, at både De Radikale og højrefløjen 'kommer til fornuft og sætter sig tilbage til forhandlingsbordet.'
- Jeg er skuffet over de partier, som ikke vil være med til at gøre en indsats her. Jeg synes, at det er meget arrogant opførsel over for de lejere, der er blevet behandlet så groft af for eksempel kapitalfonden Blackstone, siger hun.
Også i regeringspartiet Socialdemokratiet er der markant utilfredshed med De Radikale. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver på Twitter, at han syntes, en række radikale profiler skylder københavnerne en forklaring.
Radikale anerkender ikke sammenbrud
Hos De Radikale anerkender boligordfører Jens Rohde hverken, at forhandlingerne er brudt sammen, eller at partiet ikke er villige til at indgå en aftale.
- Vi anerkender ikke, at der er et sammenbrud. Det er ministeren, der har besluttet det. Og derfor vil forhandlingerne også fortsætte under en eller anden form. Der kommer også en aftale. Jeg har hele tiden sagt, at det ikke kommer til at ske, at der ikke sker noget på det her område. Der må vi så selv trække i arbejdstøjet, når ministeren ikke kan finde ud af det, siger han.