Røde Kors: Politikere kan ikke lære noget af udskældt flygtningelejr

Politikere kan kun lære dårlig praksis, når de besøger Australiens lejr på øen Nauru, mener Dansk Røde Kors.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, svært ved at forstå, hvad danske politikere vil lære af en kommende studietur til lejren. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Overgreb, seksuelt misbrug, forsøg på selvskade og børnemishandling var blandt de forhold som den britiske avis The Guardian har kunne dokumentere i over 2000 lækkede dokumenter om den australske flygtningelejr Nauru.

Derfor har generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, svært ved at forstå, hvad danske politikere vil lære af en kommende studietur til lejren.

- Jeg undrer mig over, at et folketingsudvalg vælger at tage et sted hen, som er dokumenteret umenneskeligt, hvor mennesker begår selvmord, og børn oplever overfald og overgreb, siger han.

Politikere fra Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg besøger lørdag lejren. Det er en af to lejre, der har dannet grundlag for den omstridte australske asylmodel.

Australien tager ikke imod asylansøgere, men har oprettet to lejre i de to stillehavsstater Nauru og Papua Ny Guinea, der får penge af Australien for at huse lejrene.

Australien har gentagne gange modtaget massiv kritik for sin model af FN og flere menneskerettighedsorganisationer. Dels på grund af de dårlige leveforhold i lejrene, dels for mangelfuld behandling af asylansøgernes sager.

- Hvad er det, man vil lære af det med undtagelse af dårlig praksis? Jeg synes måske, at Folketinget hellere burde bruge deres tid på at tage et sted hen, hvor man kan blive klogere og lære, hvordan man gør det på en ordentlig måde, siger Anders Ladekarl.

Det undrer ham, at politikerne vil besøge lejren. For nylig besluttede man, at Australiens anden flygtningelejr på Manis Island i staten Papua Ny Guinea skal lukke, efter de mange afsløringer.

/ritzau/