Rød skuffelse: Hyklerisk at S sikrer regeringens kvotestop

DF stemte ikke for stop for kvoteflygtninge, så regeringens nye ordning fik flertal med Socialdemokratiet.

SF-gruppeformand Jacob Mark kalder Socialdemokratiets beslutning for "frygteligt dumt". (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Det er synd og skam, en meget dum beslutning, direkte beskæmmende, hyklerisk og helt sort, at Socialdemokratiet leverer de afgørende stemmer til regeringens lovforslag om at suspendere kvoteflygtningeordningen.

Sådan lyder det fra de øvrige oppositionspartier.

- Det er frygteligt dumt. Som et rigt land har vi et ansvar for at hjælpe nogle af verdens allermest udsatte flygtninge, siger SF-gruppeformand Jacob Mark til Ritzau.

Enhedslistens Finn Sørensen istemmer sig kritikken og kalder det "beskæmmende", at Socialdemokratiet lægger de afgørende stemmer.

Minister kan både øge og mindske antallet

Danmark har hidtil skullet modtage 1500 kvoteflygtninge over en treårig periode. Men i det meste af 2016 og hele 2017 har Danmark med henvisning til flygtningepresset på Europa ikke modtaget kvoteflygtninge.

I 2018 stod Danmark dermed til at skulle modtage 1500 flygtninge. Men med den nye lov vil det fremover være op til den til enhver tid siddende udlændingeminister at afgøre antallet af kvoteflygtninge.

Dansk Folkeparti stemte ikke for på grund af det, støttepartiet kalder "en kattelem".

Udlændingeministeren kan nemlig også vælge at skrue op for antallet af kvoteflygtninge i en helt særlig situation. Og det ønsker DF ikke at åbne for.

Netop den kattelem hæfter Peter Hummelgaard (S) sig ved i et forsvar på Twitter, hvor han betoner, at den nye lov "i lige så høj grad kan bruges til at tage flere kvoteflygtninge".

- Det er alene et spørgsmål om, at den til enhver tid siddende regering kan skrue op eller ned. Danmark melder sig ikke ud af nogen kvoteordning.

Men Jacob Mark påpeger, at regeringen har forsikret, at det kun er "i ganske få undtagelser", man kan skrue op for antallet.

R: "Helt sort"

Lovforslaget har splittet Socialdemokratiet internt. Partiet nåede ifølge DR tirsdag frem til et kompromis i folketingsgruppen:

Et forslag om, at Danmark i 2018 skal tage imod en særligt udsat gruppe kvoteflygtninge, der kaldes "Twenty or more" (20 eller flere, red.).

De Radikales stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, kalder det "helt sort" og "hyklerisk", at Socialdemokratiet onsdag ikke stillede ændringsforslaget.

- Det er dem, der kan afgøre, at Danmark i det mindste tog de 20 mest udsatte flygtninge, men det gør de ikke. Det er helt sort, siger Sofie Carsten Nielsen, stedfortrædende politisk leder for De Radikale. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

- Det er dem, der kan afgøre, at Danmark i det mindste tog de 20 mest udsatte flygtninge, men det gør de ikke. Det er helt sort.

- Jeg har aldrig oplevet, at et parti har de afgørende mandater, men ikke bruger dem til at få den indflydelse, de selv går ind for.

Men det har aldrig været hensigten med lovforslaget, at der skulle sættes præcise antal på de forskellige flygtningegrupper i kvoteordningen, skriver udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S) i en sms til Ritzau:

- Det vil altid være ministeren, der afgør, hvor mange der konkret skal tages. Derfor ønsker vi det ikke indskrevet i lovgivningen. Derfor har vi ikke stillet ændringsforslag.

- Men hvis det havde været en socialdemokratisk minister, havde vi taget disse mest sårbare flygtninge, ligesom vi plejer.

/ritzau/