Rod på rådhuset efter rokade: 'Socialdemokratiet tager endnu en gang magten for givet'

En udmelding fra prominent socialdemokrat på Københavns Rådhus har fået andre partier op i det røde felt.

Skal Lars Weiss (til højre) overtage Sophie Hæstorp Andersens (til venstre) plads som overborgmester i København frem til næste valg? Det mener Socialdemokratiet. Andre partier er ikke så sikre. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksens ministerrokade har ikke kun sat gang i Christiansborg i dag.

Også Københavns Rådhus er sat på den anden ende, efter overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er blevet udnævnt til ny social- og boligminister i regeringen.

Med udnævnelsen forlader hun nemlig overborgmesterposten. I stedet vil den afgående minister Pernille Rosenkrantz-Theil forsøge at blive partiets overborgmesterkandidat - men det kan hun først blive til kommunalvalget i efteråret næste år.

Indtil da skal der findes en ny overborgmester. Og her har Socialdemokratiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, måske været lige hurtig nok på aftrækkeren.

Til Berlingske sagde hun nemlig tidligere i dag, at man allerede har valgt partiets gruppeformand, Lars Weiss, til posten.

Der er bare et problem. De andre partier på rådhuset er ikke nødvendigvis enige.

Radikale: Tager magten for givet

Da Hæstorp blev overborgmester, skete det efter en aftale med andre partier. Og de skal ifølge De Radikales Christopher Røhl tages i ed, før der kan udnævnes en ny overborgmester.

- Det er ikke givet, hvem der fortsætter som overborgmester. Den diskussion skal vi have, og den er i gang, siger Christopher Røhl, der er gruppeformand for De Radikale på rådhuset, til DR.

Han retter en hård kritik af Socialdemokratiet for at udnævne en ny overborgmester uden at tale med de andre partier i konstitueringsaftalen først.

- Det er en rigtig dårlig fornemmelse af, hvordan virkeligheden er, når de ikke kan læse resultatet fra det seneste kommunalvalg og i øvrigt også det europaparlamentsvalg, der lige har været. Det er et udtryk for, at Socialdemokratiet endnu en gang tager magten lidt for givet.

Lars Weiss har tidligere været konstitueret overborgmester. Det blev han, da Frank Jensen trak sig fra posten i 2020.

Lars Weiss (S) har tidligere været konstitueret overborgmester i København. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Har I noget imod Lars Weiss?

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Lars Weiss i sidste periode som overborgmester, men vi ved ikke, hvad han vil fortsætte med at arbejde for, og det skal han lægge på bordet. Derfor er diskussionen åben, siger Christopher Røhl.

Vil I gå efter posten selv?

- Det er en drøftelse mellem konstitueringspartierne, hvem det skal være, og hvem man har tillid til kan levere de bedste resultater frem mod det kommende valg. Så alt er i spil, siger han.

Den konservative børne- og ungdomsborgmester i København, Jakob Næsager, siger også til Ritzau, at det er ikke givet, at Lars Weiss overtager posten som Københavns overborgmester.