Dagens melding fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl er markant og vigtig for en stor gruppe af nedslidte personer på arbejdsmarkedet. Men den vækker også opsigt på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti nu giver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) noget at tænke over.
Det er vurderingen fra Jens Ringberg, DR Nyheders politiske analytiker, der har fulgt debatten om en differentieret pensionsalder.
- Kristian Thulesen Dahl lægger pres på Lars Løkke Rasmussen og blå blok med sin melding – og med forslaget om at der allerede nu skal forhandles om differentieret pension, siger Jens Ringberg.
Konkret vil Dansk Folkeparti gå til valg på at få indført en differienteret pension, således at nedslidte grupper på arbejdsmarkedet får mulighed for at gå på folkepension tidligere end den officielle pensionsalder.
Det samme foreslog Socialdemokratiet så sent som i sidste uge.
Vejen til en aftale er brolagt med forlig
Men mens Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), vil føre valgkamp på idéen for sidenhen at forhandle med arbejdsmarkedets parter, så vil Kristian Thulesen Dahl forsøge at finde et flertal indenfor det velfærdsforlig, som partiet er bundet af.
Forliget, der foruden S og DF består af Venstre, Konservative, De Radikale og SF, er fra 2006 og bindende.
- Thulesen Dahls forslag udfordrer også Socialdemokraterne lidt. DF vurderer, at deres pensionsudspil fra sidste uge er svært at føre ud i livet inden for rammerne af det gamle Velfærdsforlig fra 2006, der fastsætter rammerne for det danske pensions-system, siger Ringberg og fortsætter:
- Men Thulesen Dahl vil have en aftale med Socialdemokratiet om pension før valget, og dermed opsige det gamle forlig. Det er slet ikke, hvad Mette Frederiksen har lagt op til. Hun vil føre valgkamp på ideen om differentieret pension og så forhandle med arbejdsmarkedets parter og partier på Christiansborg efter valget.
Minder om radikalt dagpengeløfte fra 2011
Dansk Folkeparti taler nu rosende om Socialdemokratiets udspil til en pensionsreform på gangene på Christiansborg. Samtidig har partiet, ifølge Jens Ringberg, bundet sig til at gå med i en ny model for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet - uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.
- Det er naturligvis interessant fordi DF egentlig ønsker at Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte som statsminister, og muligvis vil indtræde i hans regering, hvis der kommer et borgerligt flertal. Selv i den situation vil DF altså ændre reglerne for tilbagetrækning.
- Dermed kan situationen sammenlignes med det, der skete i 2011. Her trådte De Radikale ind i en regering med Socialdemokratiet og SF, men forinden havde De Radikale forpligtet sig i en række forlig med blå blok; blandt andet om at skære på dagpengene. Det måtte S og SF acceptere.
SF og Alternativet har meldt sin støtte til at differientere pensionsalderen, sådan som Mette Frederiksen har foreslået det. Omvendt har De Radikale svært ved at acceptere den foreslåede model, mens Enhedslisten ikke mener, at modellen er vidtgående nok og inkluderer nok personer.