Ringberg: Mest sandsynligt med en rød finanslov

Regeringens finanslovsudspil peger i retning af en rød finanslov, siger DR's politiske analytiker.

Sidste år glippede det på målstregen, da regeringen forsøgte at få forhandlet en finasnlov med venstrefløjen hjem. Men det mest sandsynlige er, at det lykkes i år, siger DR's politiske analytiker, Jens Ringberg. (Foto: © DR)

Det er mest sandsynligt, at det ender med en rød finanslov, når efterårets forhandlinger er forbi.

Det siger DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, der hæfter sig ved de signaler, som finansminister Bjarne Corydon sender sammen med finanslovsudspillet.

- Det mest sandsynlige med hele den profil, dette finanslovsudspil har, er en rød finanslov, siger han.

Milliarder til sundhed og velfærdscheck til SF og Ø

Regeringen vil næste år bruge fem milliarder på bedre kræftbehandling og mere hjælp til kronisk syge, ansætte 300 medarbejdere til at rydde op i Skat og fordoble det skattefradrag, medlemmer af en fagforening får.

Derudover er der afsat 1,5 milliarder til uspecificerede velfærdsforbedringer - penge, støttepartierne SF og Enhedslisten kan række ud efter, når finansloven i de kommende uger skal forhandles på plads.

Og der er særligt ét område, der interesserer de to venstrefløjspartier: Dagpengene.

Dansen om de dagpenge-ramte

- Dagpengene spiller jo en altafgørende rolle. Det er det tema, der har været mest fokus på, både fra regeringspartierne selv, støttepartierne, fagbevægelsen og medierne i lang tid, siger Jens Ringberg.

Det var den tidligere VK-regering, der sammen med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti gennemførte en dagpengereform. Med reformen blev den periode, man kan modtage dagpenge halveret fra fire til to år.

Samtidig blev den periode, man skal arbejde for at genoptjene retten til dagpenge, fordoblet til et helt år.

Efterfølgende har SR-regeringen indført en særlig midlertidig uddannelses- og arbejdsmarkedsydelse på niveau med kontanthjælp til de, der har opbrugt deres dagpengeret.

Hjælp til de ramte, ikke grundlæggende ændringer

Regeringen har afvist at ændre dagpengesystemet nu.

Men da både SF og Enhedslisten brændende ønsker sig dagpenge-ændringer, er det ikke urealistisk, at der bliver lavet nogle ændringer for de, der er blevet ramt af dagpengereformen - men ikke af selve systemet, siger Jens Ringberg.

- Det siger man på begge sider: det kan da godt være, at det kan lade sig gøre, hvis der er tillid og vilje til det. Det kræver jo bare, at der er den her tillid mellem regeringen og støttepartierne, og det er som bekendt glippet tidligere. Men jeg tror måske, det går bedre denne gang.

DR2 er med direkte når regeringen i dag fremlægger sit forslag til Finansloven. Det er allerede fra kl. 10.00. Følg pressemødet livepå dr.dk kl. 11.00.