Der var tale om en nytårstale i utide, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) serverede sødt til aftenkaffen, men gemte det sure til i morgen.
Sådan lyder politisk analytiker i DR Jens Ringbergs vurdering af den tale, som statsministeren mandag holdt på Facebook.
Talen blev sendt på statsministerens profil på det sociale medie Facebook, og omkring 9.400 danskere så med, da seertallet var på sit højeste. Selve talen lignede i form nytårstalen fra Marienborg Slot. Den eneste forskel var, at der var lyst udenfor, mens der typisk er mørkt, når den rigtige nytårstale indspilles.
- Og så knipsede statsministeren med fingrene et tidspunkt undervejs. Det er ikke set til nytår, siger Jens Ringberg.
Han bider mærke i, at statsministeren tegner et billede af sin såkaldte helhedsplan som en uomgængelig nødvendighed, hvis der skal være råd til velfærd og tryghed på længere sigt:
- Det handler ikke om næste folketingsvalg, men om næste generation, som han sagde. Planen skal ses som en helhed, som det er dumt at fjerne elementer fra. Til gengæld er der meget godt i vente, hvis Løkkes plan gennemføres. Danmark bliver rigere. Der er penge til velfærd, til tryghed og forsvar, og der er skattelettelser – både i bunden og i toppen.
Lavere skat i toppen
I sin tale varslede Lars Løkke Rasmussen skattelettelser både i top og bund.
Forslaget om lavere skat i toppen er ifølge Jens Ringberg bemærkelsesværdigt, fordi statsministeren reserverer topskattelettelsen på fem procentpoint til indtægten mellem 470.000 kroner og en million kroner.
- Det viser, at Løkke foreløbig ikke har bøjet sig fra kravet fra Liberal Alliance om lavere topskat til alle. Han lancerer en topskattelettelse med en anden profil, hvor folk, der tjener under en million, tilgodeses mest, siger Jens Ringberg.
Berørte ikke tidsler
Han påpeger også, at talen slet ikke berørte de tidsler og mindre behagelige elementer, der er i regeringens plan - ud over at Lars Løkke Rasmussen understregede, at der ikke er enkle løsninger.
Der var derfor ikke noget svar til dem, der frygter en lavere SU, eller til dem, der er bange for en højere pensionsalder. De må vente, til regeringen fremlægger sin plan i morgen klokken 10.00.
- Så status er, at statsministeren har sagt, at Danmark kan blive 65 milliarder kroner rigere i 2025, men han mangler en del af forklaringen på, hvordan det kan ske. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har talt om, at man kiggede i ”et katalog af ubehageligheder”, men vi ved ikke, hvad regeringen har fundet, siger Jens Ringberg.