Der var nye toner fra statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun holdt åbningstale for Folketinget i dag, mener professor i retorik fra Københavns Universitet, Christian Kock.
For første gang lykkedes det nemlig for statsministeren at lægge en linje i sin tale, som hun holdt hele vejen igennem.
- Hun starter med historien om hvordan vi reddede vores jødiske medborgere under 2. verdenskrig, og det er et stærkt eksempel på, hvordan vi er som land: Vi passer på hinanden. Og den linje griber hun så fat i til at forklare regeringens politik, hvor vi skal passe på dem, der har det sværest, siger Christian Kock.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:524aca50a11f9d111c21b1b0
Herover kan du se hele Thornings åbningstale.
Kan høste stemmer på historisk identitet
At gribe fat i et historisk øjeblik og sammenholde det med nutidens udfordringer er en teknik som en af vor tids største retorikere benytter sig meget af.
- USAs præsident Obama har jo gjort det til sit kendetegn at bringe historien ind i sine taler - både den store og den personlige - for at skabe et fællesskab.
Samtidig er valget af jødernes befrielse et stærkt billede på den 'danske identitet' som mange af hendes politiske modstandere har høstet stemmer på i de seneste år.
- Dansk Folkeparti har i den grad slået sig op på den danske identiet, og oppositionen gjorde noget lignende med sit storstillede kanon-projekt. Og der synes jeg, at det lykkes Helle Thorning at understrege at der findes en karakteristik i det danske samfund, som går ud på, at vi tager os af hinanden, siger han.
Fortæller de svages historie
I sin åbningstale brugte Helle Thorning-Schmidt mange kræfter på at fortælle om de svageste i samfundet, og den linje passer rigtig godt til talens anslag, mener Christian Kock.
- Det er børn, der har en barsk opvækst, mennesker med psykiske lidelser, arbejdsløse og andre, der ikke er blevet hjulpet nok. Og det virker rigtig godt.
Tale ender i selvros
Til gengæld falder Helle Thorning-Schmidt senere i talen i en fælle, som flere statsministre før hende har gjort. I stedet for at pege frem mod nye tider opremser hun en masse af de sejre, som regeringen allerede har haft.
- Og det er jo ikke det, som åbningstalen ifølge Grundloven skal bruges til. Den skal bruges til at fortælle om, hvordan Rigets tilstand er og hvad vi skal fremover. Men det er sådan Folketingets åbningstaler har udviklet sig over de senere år, siger Christian Kock.
Savner en undskyldning til vælgerne
Han savner også, at Thorning havde grebet chancen og vist storsind over for de mange vælgere, der igennem det seneste regeringsår har følt sig trådt på af den ene hårde reform efter den anden.
Vælgere som lærere, læger og arbejdsløse, der normalt ville stemme socialdemokratisk, trænger til en undskyldning for at komme videre, mener han.
- Det at få en indrømmelse af, at man er blevet svigtet, er noget, der i den grad kan rette op på et forhold. Og Thorning har i den grad brug for at rette op på forholdet til sine potentielle vælgere, herunder dem, der har forladt regeringen for andre partier. Det koster på troværdigheden, tilliden og sympatien, når hun ikke gør det, siger Christian Kock.
Thorning har bestået eksamen
Alt i alt er han dog ganske begejstret for Helle Thornings nye linje, og mener, at talen kan give hende medvind blandt danskerne fordi hun for en gang skyld fremstår som et menneske med en plan i stedet for en kvinde, der søger magt.
- Man fornemmer et bankende hjerte bag ordene. Tidligere har hun ofte fremstået som en mekanisk dukke, men det er forsvundet nu. Så jeg synes bestemt, hun har bestået, siger han og giver statsministeren en bedømmelse mellem 7 og 10 på karakterskalaen.