Regeringspartier var klar til at flytte dele af Folketinget: Nu opgiver de idéen

Folketingets ombudsmand og Rigsrevisionen bliver i hovedstaden, selvom de tre regeringspartiers gruppeformænd har åbnet for at flytte dem ud.

LA-gruppeformand Leif Mikkelsen var i dag med til at afvise en opfordring, han selv er kommet med. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Lad os overveje at flytte dele af Folketingets institutioner ud af København.

Sådan lød opfordringen i et brev sendt tidligere på måneden til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), fra gruppeformændene fra de tre regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Men i dag slår Pia Kjærsgaard og resten af Folketingets ledelse, præsidiet, fast, at det under ingen omstændigheder kommer til at ske.

Og den beslutning er konservativ gruppeformand Mette Abildgaard glad for, selvom hun var en af de tre afsendere i brevet til Pia Kjærsgaard.

- Vi synes i Det Konservative Folkeparti, at det er den fuldstændige rigtige beslutning, man er kommet frem til. Det var omvendt også fint, at man tog debatten. Der skal ikke være nogen hellige køer i forhold til, hvad vi kan diskutere i Danmark, siger Mette Abildgaard.

- Men de svar, der er kommet fra Folketingets institutioner, tyder på en bekymring i forhold til, om det vil svække Folketingets muligheder for at kontrollere regeringen. Og det vil vi under ingen omstændigheder være med til, siger hun.

Pia K: Farlig vej

Opfordringen til at overveje en udflytning af Folketingets institutioner fik hård kritik fra andre partier og fagforeninger. Det ville svække og underminere regeringens "vagthunde" som Ombudsmanden og Rigsrevisionen, lød kritikken blandt andet.

Mette Abildgaard understreger, at hun og hendes to medunderskrivere på brevet, Søren Gade (V) og Leif Mikkelsen (LA), udelukkende har opfordret til, at Folketinget "overvejede" at placere dele af Folketingets institutioner udenfor hovedstaden.

- Det kunne eksempelvis være en regnskabsafdeling, der kunne flytte til Holbæk, eller hvad ved jeg, og det kan jeg stadigvæk godt se for mig. Men med den bekymring, der er for, at det vil svække institutionerne, så er vi ikke villige til at løbe den risiko, siger hun.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, siger, at det ville være ”en farlig vej at begive sig ud på”, hvis man flytter dele af Folketingets institutioner ud af hovedstaden.

- Det er faktisk Folketingets vagthunde. Det er nogen, vi skal passe på, fordi de skal være kritiske overfor regeringen. Det er noget, vi har bedt dem om at være, og faktisk overtræder man grundloven, mener jeg, hvis man går ind på det her. For Folketinget og regeringen hører sammen i landets hovedstad. Det står faktisk i grundloven, siger Pia Kjærsgaard.

- Man vil svække Folketingets magt overfor regeringen, hvis man begynder at flytte dem ud, og det er der vist ingen, der i virkeligheden er interesserede i. Det er også det, præsidiet har præciseret her i dag, siger hun.

LA-gruppeformand fortryder intet

Liberal Alliances gruppeformand, Leif Mikkelsen, sidder også i Folketingets præsidie og er i dag enig i beslutningen om at skrinlægge brevet med den opfordring, han som LA-gruppeformand kom med.

Leif Mikkelsen fortryder imidlertid ikke, at de tre regeringspartiers gruppeformænd sendte brevet til Pia Kjærsgaard.

- Overhovedet ikke. Vi har bedt præsidiet om at få den overvejelse, og det har præsidiet gjort. Så er den historie ikke længere, siger Leif Mikkelsen.

Pia Kjærsgaard synes, det var en dårlig idé og måske endda i strid med grundloven. Har I ikke gjort jeres forarbejde godt nok?

- Nej, jeg tror nu ikke, at det er i strid med grundloven, at man skulle flytte den slags institutioner, som kontrollerer mange ting, også ude i Danmark. Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig, men det kan man da have sin mening om. Jeg konstaterer bare, at den historie ikke er længere, for præsidiet er enig om, at man ikke forfølger det, siger Leif Mikkelsen.

Statsministeriet afviser at stå bag brev

Processen bag brevet fra de tre regeringspartiers gruppeformænd vakte tidligere i går en smule opsigt.

Det skete, da Statsministeriets departementschef i et interview med Altinget følte sig kaldet til at afvise, at embedsmænd i regeringsapparatet reelt stod bag brevet til Folketingets formand.

- Jeg vil sige helt klart, at forslaget om at udflytte ombudsmandsinstitutionen og Rigsrevisionen ikke er en dagsorden, der er drevet af embedsmænd. Vi har ikke foreslået noget sådant, sagde Christian Kettel Thomsen til Altinget.

Udtalelsen faldt som svar på en klumme i Ekstra Bladet forfattet af politisk kommentator Hans Engell.

- Bag facaden er det især Finansministeriets magtfulde departementschef, Martin Præstegaard, og Statsministeriets Christian Kettel Thomsen, som med støtte fra statsminister Lars Løkke svinger sværdet, skrev Hans Engell blandt andet.

Men det blev altså afvist af Statsministeriets departementschef.

Gruppeformand: Vi har skrevet brevet

Konservativ gruppeformand Mette Abildgaard afviser overfor DR Nyheder at kommentere processen bag tilblivelsen af brevet.

- Det er afsendt med den ordlyd, som det har, og med underskrifter fra os tre gruppeformænd. Derfor er det os, der er afsendere på brevet, siger Mette Abildgaard.

Er det også jer, der har skrevet brevet?

- Den proces, der ligger forud, med hvem, der har skrevet hvad, og hvordan samarbejdet har været, det ønsker jeg helt principielt ikke at kommentere. For vi politikere må have et internt rum, hvor vi kan vende tingene, og jeg vil ikke til at redegøre for, hvem der har fået ideen og hvilke initiativer, og hvem der har tilføjet hvilket komma i det her brev.

Er brevet blevet udarbejdet i Statsministeriet eller Finansministeriet?

- Jeg har ikke noget kendskab til, at det her brev skulle være blevet til i nogen ministerier. Det her brev er blevet afsendt fra os tre gruppeformænd. Det er os, der står som afsendere på brevet, hvor vi ganske simpelt opfordrer til, at man gør sig nogle overvejelser, siger Mette Abildgaard.

Men du kan ikke svare på, om I tre gruppeformænd også har skrevet brevet?

- Det brev, der er blevet afsendt, er skrevet af os tre gruppeformænd. Ellers ville det ikke være blevet afsendt med vores underskrifter på.

LA-gruppeformand Leif Mikkelsen er dog knap så bombastisk i sin afvisning.

Hvor kom ideen fra? Var det fra jeres partiformænd eller andre?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Det er gruppeformændene, der har skrevet under på den henvendelse. Sådan er det, siger Leif Mikkelsen.