Den danske regering har ifølge Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, et medsvar for, at krigen i Syrien har udviklet sig så alvorligt, som den har. Det siger han til jp.dk.
Verden ser i disse dage håndgribelige beviser på, at befolkningen i Syrien bliver lemlæstet, torteret, brændt og voldtaget i stor skala.
- Og det jeg egentlig ikke kan holde ud i den sammenhæng, det er jammeren over det. Forstået på den måde, at vi vidste det jo godt. Men vi valgte ingenting at gøre, siger Søren Pind til DR Nyheder.
Så når udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) vil have Syrien for FN's krigsforbryderdomstol, er det med Søren Pinds ord blot endnu en undskyldning for ikke at foretage sig noget.
- Man skulle have grebet ind langt tidligere, som vi foreslog. Det havde været nemmere, det havde været billigere, det havde kostet langt mindre i menneskeliv og på alle mulige andre parametre.
Det er jo, siger Pind, lykkedes en venstreorienteret opinion at tegne et billede af, at det værste man overhovedet kunne forestille sig var en situation, som den vi har set i Irak.
- Men vi kan jo se på billederne (fra Syrien, red.), at Irak er jo det rene vand i forhold til det her. Og derfor falder vores egen passivitet tilbage på os selv, siger Søren Pind til DR.
For langt ude, Pind
En kritik man i regeringspartierne har svært ved at tage alvorlig. Skatteminister Jonas Dahl (SF) tager i til genmæle på politikernes nye kamparena, Twitter:
- Bare for langt ude, at Venstre mener, at den frygtelig tortur, der foregår i Syrien er regeringens skyld, skriver Dahl.
Også tidligere fødevareminister, nu formand for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S) lader forstå på Twitter, at hun ikke er imponeret over Venstremandens kritik:
- Lette løsninger fra Søren Pind. Er der realiteter i, at DK skulle gå helt alene i Syrien? Ih hvor vi gungrer sagde musen..., skriver hun.
Også udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Søren Pinds beskyldning for "fuldstændig usaglig", men han vil dog ikke klart afvise, at verdenssamfundet burde have grebet ind militært på et tidligere tidspunkt.
- Det er svært at være bagklog på det, synes jeg. Nu gjorde man det ikke, og vi står i dag i en helt anden situation. Der er ikke nogen militære løsninger dernede nu, og det erkender alle. Derfor er vi nødt til at finde en politisk løsning, og det er det, som Geneve II-konferencen handler om, siger Holger K. Nielsen til Ritzau.
- Som Søren Pind at gå ind og sige, at man har ansvar for det, fordi man ikke greb ind for længe siden, det, synes jeg, er fuldstændig usagligt og utidigt, siger udenrigsministeren.
For lidt over et år siden forsøgte over 50 lande at gå til FNs Sikkerhedsråd med et krav om, at Den Internationale Straffedomstol retsforfølger Syrien for krigsforbrydelser.
Men dengang blokerede både Rusland og Kina, der er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet.