Regeringens plan står og falder med, om lægerne vil flytte sig: 'Jeg tror på planen. Det er ikke bare skåltaler og politiker-løfter'

Især det sydlige Sjælland, Lolland-Falster og Nordjylland er plaget af lægemangel.

Ifølge regeringens plan skal der være 5.000 praktiserende læger i 2030. I dag er der cirka 3.500. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Guleroden. Det fortærskede billede af lokkemaden, der skal få hesten, æslet eller et andet gulerodsspisende dyr til at bevæge sig hurtigere i den ønskede retning, er med regeringens nye sundhedsudspil blevet placeret foran lægerne.

Med bedre betaling og færre patienter skal de lokkes til at flytte sig.

Spørgsmålet er bare, om guleroden er tilstrækkelig tillokkende, når hele planen, hvor de lokalt praktiserende læger har fået en bærende rolle, står og falder med, at der er nok af slagsen - vel at mærke i hele landet.

For, som statsminister Mette Frederiksen (S) selv konkluderede, da hun flankeret af regeringens to øvrige partiledere, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) samt sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde (V) løftede sløret for regeringens længe ventede løsning på de store uligheder i sundhed landet over:

- Groft sagt, er det sådan i dag, at dér, hvor der er flest borgere, der er syge, er der færrest læger. Det bør jo være helt omvendt.

Derfor har regeringen fundet en gulerod frem.

- Vi foreslår, at man som læge får færre patienter og bedre betaling, hvis man har sin praksis i de dele af landet, hvor der mangler læger, sagde statsministeren.

Samtidig vil regeringen allerede næste år gøre det umuligt at etablere nye lægeklinikker i de dele af landet, hvor der er god lægedækning og i højere grad styre fra nationalt hold, hvor læger kan åbne klinikker gennem fordelingen af såkaldte ydernumre.

Går det efter regeringens plan, vil der om bare seks år være 45 procent flere læger på tværs af Lolland, Guldborgsund og Vordingborg og 30 procent flere i Vendsyssel.

Det allervigtigste

Spørger man formanden for de praktiserende lægers organisation, PLO, Jørgen Skadborg, rammer regeringen rigtigt i analysen af, hvad der skal til for at få de praktiserende læger til at rykke ud i landet.

- Det allervigtigste for, at yngre læger skal kunne se sig selv i en fremtid i områder, hvor der er langt til hospitalerne, og hvor patienterne er gamle og syge og har mange andre problemer, det er, at man skal have færre patienter per læge, siger han.

- Det er guleroden.

Jørgen Skadborg lægger et ekstra tryk på hver eneste stavelse i ordet for at understrege, at det er netop det, der skal til.

- Det er dét, de yngre læger siger, at de har brug for, hvis de skal kunne se sig selv i arbejdet, siger han.

Samtidig påpeger han, at ambitionen om at få flere gode speciallæger i de lægefattige egne af landet, som de lokale læger i almen praksis her kan samarbejde med, også er afgørende. Ligesom han har store forhåbninger til, at de nye, lokale sundhedsråd med "penge og magt til faktisk at gøre noget", som Jørgen Skadborg formulerer det, også lyder lovende.

Overordnet set er han optimistisk.

- Det kommer til at tage et årti at gennemføre den, men jeg tror på planen. Det er ikke bare skåltaler og politikerløfter, det her, siger Jørgen Skadborg.

Forskellen i lægedækningen på tværs af landet ses tydeligt i Region Hovedstaden og Region Sjælland, der med regeringens udspil vil blive lagt sammen.

Én ting er at komme, en anden er at blive

I fagforeningen Yngre Læger, hvor de fleste læger endnu er i gang med deres hoveduddannelse, ser forperson Wendy Sophie Schou regeringens planer for en ny organisering af sundhedsvæsnet som en "oplagt mulighed" for at gøre tingene anderledes, sådan at lægerne netop får lyst til at flytte sig.

- Der kommer en helt ny generation af læger nu, som vil noget andet med deres arbejdsliv, og hvis de kan få lov til det de steder, hvor der mangler læger, så flytter de sig, og på den måde kan vi ændre uligheden i sundhed, som vi ser i dag, siger hun.

Men også hun påpeger, at den føromtalte gulerod er helt afgørende for, om det lykkes.

- Det, vi ved fra yngre læger, er, at for at man flytter sig, skal der være nogle andre ting, de steder, man skal flytte sig hen. Der skal være mere fleksibilitet, gode uddannelsesmiljøer og gode arbejdsmiljøer, siger Wendy Sophie Schou.

Hun peger imidlertid også på en faldgrube, der kan få hele projektet til at ramle sammen. For én ting er, at lægerne får lyst til at flytte ud i landet og vende statistikken, som Mette Frederiksen fremhævede på pressemødet.

En helt anden ting er, at lægerne skal have lyst til at blive.

Derfor kommer hun med en advarsel:

- Det må ikke blive en lappeløsning. Det er en bunden opgave, at vi nu kigger på, hvordan det her kan blive en permanent ting, siger Wendy Sophie Schou.

En bedre fordeling af læger er bare ét af flere tiltag i regeringens nye udspil. Læs om hovedpunkterne her.