Regeringen vil stemple Syrien-krigere som landsforrædere

Stik imod tidligere udmeldinger vil regeringen nu gå efter at få Syrien-krigere dømt for landsforræderi.

Danskere, der tager til Syrien og Nordirak for at kæmpe for Islamisk Stat, skal kunne dømmes for landsforræderi, hvis det står til regeringen. (Foto: © Stringer, Scanpix)

Regeringen vil gøre det muligt at dømme danske Syrien-krigere, der kæmper side om side med terrororganisationen Islamisk Stat, som landsforrædere.

Sådan lyder meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Hvis man rejser fra Danmark og tilslutter sig Islamisk Stat og kæmper imod danske soldater, så mener jeg, at man begår landsforræderi. Jeg vil gerne sikre mig, at juraen kommer på plads, men det er mit klare politiske signal, siger hun.

Justitsministeren mener konkret, at Syrien-krigere skal kunne dømmes, hvis de angriber danske styrker, og hvis de bistår fjender i kampen mod danske soldater.

Minister: "Landsforræder" findes ikke

Dermed er regeringen på vej ud i en kovending. Allerede i oktober var Syrien-krigerne et stort debat-emne, da Folketinget skulle beslutte at sende danske fly i krig mod Islamisk Stat.

De borgerlige ville have garanti for, at danske statsborgere, der kæmpede på terrororganisationens side, kunne dømmes for landsforræderi - hvis de eksempelvis skød et dansk fly ned.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har tidligere afvist, at betegnelsen "landsforræder" findes i juridisk forstand. (Foto: © ABBAS MOMANI, Scanpix)

Debatten trak ud og forsinkede udsendelsen af danske soldater. Regeringspartierne var rasende på de borgerlige.

- Det er pinligt, sagde Morten Bødskov (S).

Ved den lejlighed gentog udenrigsminister Martin Lidegaard (R) igen og igen fra Folketingets talerstol, at betegnelsen "landsforræder" ikke findes i juridisk forstand.

- Jeg synes sådan set, terrorparagraffen er den bedste, fordi den giver livstid. Det er den hårdeste straframme vi overhovedet har, sagde udenrigsministeren.

Lidegaard undstregede, at Syrien-krigere fra Danmark vil blive retsforfulgt efter eksempelvis terrorparagraffen, hvis det er muligt.

Frederiksen: Det var en mærkelig diskussion

I stedet blev Straffelovrådet bedt om at hastebehandle spørgsmålet og sikre, at der "inden for de kommende måneder" kommer en klar definition.

Rådet er fortsat ikke kommet med en vurdering, men er nu af justitsministeren blevet bedt om at arbejde hurtigere, så politikerne inden sommerferien får svar på, om og hvordan Syrien-krigere kan dømmes som landsforrædere.

Mette Frederiksen afviser, at regeringen er vendt på en tallerken i spørgsmålet om at få dømt Syrien-krigerne for landsforræderi.

- Det var en mærkelig diskussion dengang, fordi vi diskuterede, om vi skulle deltage i en koalition mod Islamisk Stat, og det har ikke noget at gøre med vores almindelige bestemmelser i straffeloven, siger justitsministeren.

- Dengang besluttede regeringen at lade Straffelovrådet komme med en vurdering, og det var den helt rigtige måde at gøre det på. Det skal foregå på en ordentlig måde, siger Mette Frederiksen.

PET: Mindst 50 er vendt tilbage

Ifølge PET er mindst 110 personer rejst fra Danmark til Syrien. Dertil kommer et mørketal, som gør, at det reelle antal personer kan være højere.

I september kom det frem, at efterretningstjenesten vurderer, at mindst 50 Syrien-krigere er vendt hjem til Danmark.

Dengang vurderede PET-chef, Jens Madsen, at det ikke er alle 50 hjemvendte krigere, som udgør en trussel mod sikkerheden i Danmark.

De danske myndigheder har tidligere sagt, at det er næsten umuligt at retsforfølge personer, der har været i Syrien, fordi anklager har meget svært ved at samle beviser og vidner - og dermed løfte bevisbyrden.