Nyhedshistorier om nedlukkede gymnasier uden smittede elever og et politisk pres får nu regeringen til at foreslå en lempelse af reglerne for automatiske nedlukninger.
Det sker i en skriftlig fremsættelse, som Børne- og Undervisningsministeriet har sendt til Folketingets Epidemiudvalg, som skal behandle sagen i eftermiddag. Et forslag som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.
Reglerne er i dag sådan, at et sogn automatisk lukkes ned, såfremt der er flere end 400 smittede per 100.000 indbyggere i sognet den seneste uge.
Den regel foreslås hævet til 500 personer. Samtidig er reglerne i dag, at positivprocenten skal være over 2 procent, mens der mindst skal være 20 smittede i sognet. Positivprocenten foreslår regeringen hævet til 2,5 procent.
I forslaget fra regeringen foreslås det, at når et sogn kommer under niveauerne nævnt herover på mindst ét af de tre parametre, vil det fremover være muligt at ophæve påbuddet på bestemte skoler og institutioner, hvor man efter eksempelvis en skærpet testindsats ikke har fundet smitte.
Reglerne har været omdiskuterede de seneste uger, fordi lokale sognenedlukninger har medført lukninger af gymnasier, hvor kun 32 ud af skolens 1.250 elever bor i sognet. Som fx på Gefion Gymnasium i København, som DR tidligere har beskrevet.
Derfor lægges der også op til, at konkrete skoler kan genåbnes, såfremt Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at en konkret skole eller institution ikke udgør en "nærliggende smittefare". Det kan fx ske ved brug af en "skærpet testindsats," foreslås det.
Lempelserne er blåstemplet af Epidemikommissionen, fremgår det af dokumenterne, som DR har læst.
Vil også bløde op for kommunale nedlukninger
I kommuner kan selektiv genåbning også ske efter samme procedure som for sogne, hvis der er tale om skoler og institutioner, som ikke vurderes i nærliggende smittefare, fx fordi de er beliggende i andre bysamfund i kommunen uden særlig interaktion med det smitteramte område. Det foreslår regeringen.
I forslaget går kommuner fra 200 smittede pr 100.000 borgere til 250 smittede, før skoler med mere skal lukke ned.
Fremover skal det ifølge regeringen også være sådan, at skoler, institutioner med videre i sogne eller kommuner, der har været omfattet af automatisk lukning i flere end to uger over de seneste fire uger, skal kunne gennemføre undervisning under særlige forhold, herunder begrænset fremmøde og daglige test af eleverne.
Det skal hjælpe elever, der ellers ikke har udsigt til undervisning i meget lange perioder.
Herunder kan du se de sogne, som lige nu er lukket ned af myndighederne.
Flere partier er positive
De foreslåede lempelser skal som tidligere nævnt igennem en behandling i Epidemiudvalget klokken 14, hvor partierne skal vende tommelfingeren op eller ned til forslaget.
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kalder den foreslåede model for et skridt i den rigtige reting.
- Jeg vil godt kvittere for, at regeringen bevæger sig i den rigtige retning, men vi synes ikke, man kommer langt nok. Vi synes, det er noget mærkeligt noget, at skoler skal lukke ned, selvom der ikke er konstateret smitte, siger han.
Også Stinus Lindgren, der er formand for Epidemiudvalget og radikal sundhedsordfører, er positiv.
- Jeg synes, det ser rigtig fornuftigt ud. Vi skal have en model for lokal nedlukning, hvis vi gerne vil have en bred national genåbning, men derfor skal den stadig virke efter hensigten.
- Det er klart en forbedring i forhold til den model, der er nu, siger han.
Også Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund støtter opblødningen.
- Det er klart positivt. Det sikrer en større fleksibilitet i reglerne og det sikrer, at man kan undgå at lukke skoler og institutioner ned, hvis der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem en skole og en konkret smitte, siger han.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder modellen mere fleksibel.
- Styrelsen for Patientsikkerhed kan konkret gå ind og vurdere på skoler og institutioner, fortæller hun.
Artiklen er senest opdateret klokken 15.00 med kommentarer fra Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten samt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).