Flygtninge, der kommer til Danmark, skal i arbejde, uanset hvor længe de bliver i landet.
Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blandt andet i sin nytårstale, og nu løfter regeringen så noget af planen for, hvordan det skal ske.
Flygtningene, der i høj grad kommer fra borgerkrigen i Syrien, skal allerede efter to-tre ugers ophold i et dansk asylcenter have været igennem et udredningsforløb, hvor deres uddannelsesbaggrund og eventuelle behov for opkvalificering kortlægges.
Dermed bliver der større mulighed for at matche flygtningene med relevante kommuner og job end i dag, hvor de først bliver udredt, når de sidder på et kommunalt kontor et sted i Danmark.
- Så snart de er blevet screenet i forhold til sundhed, og hvordan man ellers har det, skal man kunne få en uddannelsesvurdering, siger uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) til DR Nyheder.
- På den måde bliver det klart, hvilke kompetencer og hvilken uddannelse man har med hjemmefra, så man kan gå ud og bruge den og stille den til rådighed for arbejdsgivere i Danmark, siger hun.
"Op i et højere gear"
Udredningen skal ske "hurtigst muligt" efter ankomsten til et dansk asylcenter og højst efter "to-tre uger", siger ministeren.
Regeringens plan kommer forud for et møde med Kommunernes Landsforening (KL) torsdag i Aalborg. Her ventes regeringen og KL at give endeligt håndslag på den nye model.
Den hurtigere udredning skal blandt andet ske ved hjælp af en ny "fast track løsning", som systematisk og på et meget tidligere tidspunkt end i dag skal vurdere flygtninges kvalifikationer.
I dag bliver flygtninge først systematisk udredt, når de forlader asylcentrene og kommer ud i kommunerne.
- Det her skal op i et meget højere gear, så vi får det i gang lige fra starten, så de mange mennesker, der kommer nu, får et tilbud om en vurdering af deres uddannelser, siger Sofie Carsten Nielsen.
- Der kommer læger, ingeniører, eksperter og specialister hertil med evner. Det gælder om at få dem i gang. Det er det bedste for dem og den integrationsproces, de skal i gang med, for der er ingen, der tror, at krigen i Syrien er slut i morgen, siger hun.
Udredningsforløbet skal ifølge regeringens planer ske i samarbejde mellem Røde Kors på asylcentrene og Uddannelsesstyrelsen.
Støttepartier bakker op
Hos støttepartierne SF og Enhedslisten er man umiddelbart positive over for forslaget.
- Det er vældig fornuftigt, at man hurtigst muligt finder ud af, om flygtninge, der kommer til Danmark og får asyl, har uddannelse og erfaring med sig, som kan bruges på det danske arbejdsmarked, siger Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
- Så kan man sige, at der jo mangler job til både flygtninge og danskere, men at få afklaret, hvad de mennesker kan, og om vi kan få dem i job, det er en rigtig god ide, siger hun.
DF: Flygtninge skal blive i asylcentre
Forslaget vinder dog ikke megen opbakning i blå blok. Venstre mener, at det kan ende i en glidebane, som vil besværliggøre en hurtig retur til hjemlandet.
- Vi er skeptiske over for det. For hvis du først begynder på det her, får du lynhurtigt flygtninge til at blive til indvandrere i Danmark, siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder det en "usædvanlig tynd plan" fra regeringen.
Han mener ligesom Venstre, at det kan blive vanskeligt at sende flygtninge hjem igen, hvis de først har fået et arbejde i Danmark.
- Vi ser hellere, at de bliver på asylcentrene, til de kan vende tilbage, og så kan de jo lave noget arbejde på centrene. Men at rykke dem ud i kommunerne og give dem bolig og job, så ender de med at blive permanent i Danmark, og det skal vi væk fra, siger Martin Henriksen.
Sidste år kom der til og med november knap 13.000 asylansøgere til Danmark. Heraf kom cirka halvdelen fra Syrien, viser tal fra Udlændingestyrelsen.