Danmark er fortsat lukket delvist ned frem til den 13. april. Men derefter er der udsigt til en gradvis genåbning af samfundet, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet:
- Hvis vi danskere i de næste to uger - henover påsken - fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige, så vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken, siger hun.
I dag er der 533 personer smittet med corona indlagt, hvoraf 137 er indlagt på intensivafdeling. Der er dermed tegn på, at "kurven flader ud", siger Mette Frederiksen:
- Bag hvert et tal er der et menneske og dets pårørende. Det gør stort indtryk på mig. Størst indtryk gør, hvor mange der er afgået ved døden. Vi har nu 77 døde. Hvert dødsfald er en tragedie. Situationen er alvorlig, siger hun og tilføjer:
- Men vi kan også se tegn på, at vi er lykkedes med at forsinke smitten i Danmark. Det giver anledning til en optimisme.
Artiklen fortsætter under grafikken.
'2. halveg bliver også rigtig svær'
Regeringen fremlægger ikke i dag en plan for, hvordan den gradvise genåbning af samfundet skal foregå.
- Jeg vil sige det, som det er: 2. halvleg bliver også rigtig svær. Virussen vil være hos os længe endnu. Coronaudbruddet har ikke toppet endnu, siger Mette Frederiksen.
- Vi kan ikke lægge en detaljeret plan frem. Men jeg vil gerne dele vores overvejelser med jer. Vi skal gøre det gradvist, men vi skal gøre det forskudt. Det kan for eksempel være, at vi skal uddanne os på forskellige tider på dagen.
Derudover nævner hun også forskudt arbejde og fordeling af trafikken i myldretiden i den offentlige transport som muligheder.
Én ting er dog sikkert: De danske grænser vil ikke åbne lige foreløbig:
- Vi skal selvfølgelig ikke hente ny smitte ind udefra, siger Mette Frederiksen.
Hun lægger op til, at genåbningen skal ske efter faglige anbefalinger og i et tæt samarbejde med Folketingets partier.
- Samtidig afhænger det også meget af, hvad der sker de kommende to uger. Derfor vil vi også fortsætte med at gennemføre lovgivning, som giver mulighed for at gribe ind, hvis for mange danskere ikke respekterer retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. Men vores håb er, at vi ikke får brug for den ekstra lovgivning, siger Mette Frederiksen.
Hun henviser til en ny hastelovgivning, som Folketinget skal stemme om i morgen, og som blandt andet giver mulighed for at forbyde forsamlinger på flere end bare to personer.
Herunder kan du følge corona-krisens udvikling dag for dag, siden Danmarks patient 0 blev konstateret smittet den 27. februar. Artiklen fortsætter under grafikken:
'Det virker - alt det, vi gør ved fælles kraft'
Den gradvise nedlukning af landet blev annonceret på et historisk pressemøde i Statsministeriet den 11. marts. Det var her, Mette Frederiksen blandt andet fortalte, at skoler og institutioner ville lukke, og at offentlige ansatte ville blev sendt hjem.
Siden er tiltag, påbud og hjælpepakker blevet fremlagt i en lind strøm, og på et pressemøde den 23. marts forlængede Mette Frederiksen den delvise nedlukning af landet frem til 2. påskedag, mandag den 13. april.
- Vi kan nu begynde at se effekten. Det nytter. Det virker. Alt det vi gør ved fælles kraft. Første positive tegn var langt færre tilfælde af influenza. Fra den dag, vi lukkede Danmark ned, har vi stort set udryddet influenza, siger Mette Frederiksen.
- Det næste positive tegn er tallene for coronas udbredelse i Danmark. Igennem den seneste uge er tallet for indlæggelser sket lidt langsommere end ugen før. Indtil videre kan det danske sundhedssystem følge med. Det er et godt tegn.