Regeringen vil bevare forbuddet mod blasfemi. Det sker efter, at Straffelovrådet har vurderet sagen.
Og konklusionen lyder, at blasfemiparagraffen ikke hindrer kritik af religion og religiøse dogmer.
- Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemibestemmelsen ikke er til hinder for kritik af religioner. Sådan er det - og sådan skal det være i et frit samfund, udtaler justitsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar.
Afskaffelse kan ende med koranafbrænding
Ifølge ministeren peger Straffelovrådet på, at der vil der kunne forekomme offentlige afbrændinger af hellige bøger som bibelen eller koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor, hvis paragraffen bliver afskaffet.
- Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af, lyder det fra ministeren.
Sidste dom i 1946
Straffelovrådet er et udvalg, der blandt andet har til opgave at afgive indstillinger og udtalelser om lovgivningsspørgsmål inden for strafferet.
Det var Folketingets Retsudvalg, der opfordrede justitsministeren til at få Straffelovrådet til at afgive en udtalelse om de juridiske konsekvenser af en ophævelse af blasfemiparagraffen.
Sidst, nogen blev dømt efter blasfemiparagraffen, var i 1946. Dengang havde et par klædt sig ud i præstekjoler og under et karneval døbt en dukke.
Det har ført til en heftig diskussion af såvel paragraffens relevans, men også det principielle i at forbyde kritik af religioner har været central i debatten om den lille - og altså retligt set stort set ubetydelige - paragrafs overlevelse.
/DR Nyheder/ritzau/